Van nul punten naar heuse zomerhit

Europa was nauwelijks onder de indruk op 29 mei 2010, toen Jessy Matador met een act vol zomerse zwoelheid en testosteron het podium van het Songfestival in Oslo betrad. "Allez ola olé" eindigde uiteindelijk pas 12e, met algemene instemming van de Belgische kijkers die geen enkel punt voor de Franse inzending over hadden. Toch wist het nummer, vooral dankzij de steun van de Franse nationale voetbalploeg, een zomerhit te worden in diverse Europese landen. Ook in Vlaanderen, waar "Allez ola olé"exact 5 jaar geleden de top 5 wist te bereiken. Matador kon het succes bij ons niet vasthouden en dus vroegen we ons af hoe het hem verder vergaan is.

Niet alleen de Belgen, ook onder meer de Finnen, Zweden en Noren maakten hun zomer leuker met "het ideale muziekje voor een dagje bakken en braden op het strand". In Frankrijk bleef het nummer zelfs 5 weken lang op de hoogste positie staan, en dat had dan weer alles te maken met het WK voetbal in Zuid-Afrika. "Allez ola olé" werd zowat tot onofficiële hymne van de Franse ploeg gebombardeerd.

Daarna werd het bij ons stil rond Matador, die als Jessy Kimbangi in 1982 geboren werd in Parijs. Met Congolees bloed in de aderen waagde hij zich eerst aan een danscarrière, gevolgd door een eerste single in 2008. De echte doorbraak volgde pas in 2010, na het Songfestival. "Er werd me voorspeld dat ik laatste of voorlaatste zou eindigen. Maar op school, met 12 punten op 20, dan krijg je een diploma", reageerde Matador onmiddellijk na de uitslag.

De Fransen sloten Matador in de armen, zelfs na het debacle van de Franse nationale ploeg op het WK voetbal, die al na de eerste ronde naar huis mocht. Hij werd jurylid in het eerste seizoen van "Dance street", een danswedstrijd voor hiphoppers en verscheen in een aantal Franse realityshows, onder meer in het in Frankrijk enorm populaire programma rond fotomodel Nabilla Benattia.

Intussen bleef hij muziek maken, met wisselend succes in de Franse hitparade. Toch bereikte hij in 2012 met zijn "Zumba he, zumba ha" de top 10. Ook Wallonië wist opnieuw het zomerse ritme van Matador te smaken. in Vlaanderen bleef de plaat steken in de Ultratip.

Maar ook de Franse populaire pers wist Matador te vinden, toen bleek dat hij een relatie zou hebben met Siham Bengoua, redactrice en interviewster bij de tv-zender NJR 12. De relatie werd in mei dan ook schoorvoetend toegegeven, "ook al wilde zij dat niet vanaf het begin", aldus Matador in het programma "Le mag". Intussen zou het koppel uit elkaar zijn.

Bescheiden is hij in ieder geval. Matador in december 2014 aan Just Music: "Wanneer je me vraagt of ik fans heb, dan vind ik dat een te sterke uitdrukking, want ik heb geen fans. Er zijn mensen die van mijn muziek houden, maar om dan van fans te spreken? Daarvoor heb ik nog niet genoeg gepresteerd. Maar ik wil wel de mensen bedanken die naar mijn muziek luisteren en die waarderen. Want het is niet altijd even makkelijk." Deze zomer werkt Matador samen met DJ Assad, wat resulteerde in de single "Venga Venga".

"Als zelfs de Belgen niet op ons willen stemmen, hoe kunnen we dan goed scoren op het Songfestival?", vroeg Matador zich onlangs af op celebritywebsite Non Stop People. Toch zetten diezelfde Belgen 5 jaar geleden hun fout recht door de nu 32-jarige zanger alsnog van een internationale hit te voorzien:

lees ook