Veel Griekse bedrijven dreigen om te vallen door kapitaalbeperkingen

Vele Griekse bedrijven vallen om als er niet gauw een einde wordt gemaakt aan de kapitaalcontroles bij banken met betrekking tot de handel met het buitenland. Daarvoor waarschuwt de Griekse Kamer van Koophandel.

De Griekse banken zijn sinds gisteren weer geopend. Wel blijven er diverse restricties van kracht. Onder meer is het nog niet mogelijk om zomaar geld naar het buitenland over te maken.

Door die beperkingen zijn veel bedrijven niet in staat om rekeningen van buitenlandse leveranciers te betalen. De Kamer waarschuwt in een brief aan het ministerie van Financiën voor grote problemen in vele sectoren. Een overgrote meerderheid van de Griekse bedrijven is slechts één stap verwijderd van gedwongen bedrijfsbeëindiging, meent de instelling.

"Zouden de kapitaalcontroles nog tot half augustus duren, dan zullen vele bedrijven hun deuren moeten sluiten."

S&P minder negatief over Griekenland: van CCC- naar CCC+

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is intussen "iets positiever" gestemd over de financiële positie van Griekenland. Voor de firma is het onlangs gesloten akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden en het daarmee afwenden van een faillissement reden om de rating te verhogen.
Griekenland zag zijn beoordeling stijgen van CCC- naar CCC+.

Daarbij beoordeelt S&P de vooruitzichten van het land als "stabiel". Volgens de kredietbeoordelaar is het "onwaarschijnlijk" dat Griekenland in de komende zes tot twaalf maanden ten onder zal gaan aan de schuldpositie.

S&P verwacht dat de Griekse economie dit jaar met 3 procent zal krimpen ten opzichte van een jaar eerder. Daarnaast ligt een Grexit nog altijd op de loer. S&P schat de kans dat Griekenland alsnog uit de euro stapt op meer dan 33 tot minder dan 50 procent.