Verdachte geïdentificeerd na aanslag in Suruç

De Turkse autoriteiten hebben een verdachte geïdentificeerd na de zelfmoordaanslag in de stad Suruç, aan de grens met Syrië. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu bevestigd. Er is een onderzoek gestart naar mogelijke links die de verdachte had, maar volgens Davutoglu is het "zeer waarschijnlijk" dat IS verantwoordelijk is.

Bij de zware aanslag gisteren kwamen uiteindelijk 32 mensen om het leven en raakten tientallen gewond. Het springtuig explodeerde in de tuin van een cultureel centrum, waar een groep mensen een geldinzamelingsactie hield voor de heropbouw van de Syrisch-Koerdische stad Kobani. Onder de slachtoffers waren veel studenten.

Davutoglu zei dat de ministerraad zich gaat buigen over mogelijke extra veiligheidsmaatregelen in de grensstreek. De aanslag is niet opgeëist, maar Davutoglu wijst met een beschuldigende vinger naar de terreurbeweging Islamitische Staat. "We zullen doen wat we moeten doen tegenover de verantwoordelijken", zei hij. "Deze aanval was op Turkije gericht." De premier verwierp aantijgingen dat de AKP-partij te weinig heeft gedaan om IS aan banden te leggen. "Wij hebben nooit enige terreurgroep getolereerd."

Suruç ligt aan Turks-Syrische grens tegenover de stad Kobane. Eind januari hadden Koerdische strijders na maandenlange gevechten de stad uit handen van de extremisten van IS bevrijd. Duizenden Syrische Koerden waren naar Suruç gevlucht tijdens het offensief van IS in september. Vandaag worden 27 slachtoffers van de bomaanslag begraven (foto onder).