Al meer dan 700.000 mensen bezochten de Gentse Feesten

Halfweg de Gentse Feesten wordt het bezoekersaantal op 710.000 geschat. Dat is bijna 13 procent meer dan vorig jaar. De Gentse afvalintercommunale IVAGO haalde evenwel 16 procent minder afval op dan vorig jaar.

Dinsdag, op de nationale feestdag, bezochten 150.000 mensen de Gentse Feesten, vorig jaar waren het er die dag 110.000. De topdag blijft nog altijd maandag met zo'n 170.000 bezoekers. De teller staat ondertussen op 710.000 bezoekers tijdens de eerste feestenvijfdaagse, vorig jaar liep het bezoekersaantal op tot 630.000.

De Lijn vervoerde de voorbije vijf dagen al 168.000 passagiers op tramlijn 1, van Flanders Expo naar de Korenmarkt. Ook de speciale feestenbussen van De Lijn naar gemeenten rondom Gent zijn populair. Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar.

"Er zijn drie redenen waarom we beter scoren", zegt woordvoerster Isabelle Colbrandt (De Lijn Oost-Vlaanderen). "Ten eerste beseffen mensen dat de Gentse Feesten op vrijdag starten: we hadden dit jaar dubbel zoveel reizigers dan vorig jaar. Daarnaast was de brugdag op maandag een topdag en zijn er 900 bijkomende plaatsen aan Flanders Expo. We zijn ervan overtuigd dat het verkeersgeleidingssysteem en de mededelingen op sociale media hun vruchten afwerpen."

Meer bezoekers, minder afval

Ondanks hogere bezoekerscijfers, zamelde afvalintercommunale IVAGO 16 procent minder afval in. Allicht omdat al zeven van de veertien pleinen met herbruikbare bekers werken. "Het is het bewijs dat het haalbaar moet zijn om tegen 2018 wegwerpbekers te bakken", zegt feestenburgemeester Christophe Peeters (Open VLD). Woensdag vindt op het Emile Braunplein, waar geëxperimenteerd wordt met een aangepaste afwasmachine, een debat plaats over duurzaamheid en herbruikbare bekers.

42.000 euro aan gasboetes

De politie merkt op dat er al 353 wildplassers betrapt werden, goed voor ruim 42.000 euro aan GAS-boetes, ondanks een kwart meer sanitair. Er zijn maar 57 aanhoudingen verricht, tegenover 97 vorig jaar. Dat is allicht te wijten aan de minder ernstige vechtpartijen, want het aantal blijft ongeveer gelijk.

Op de Gentse Feesten gaat Boomtown zijn tweede dag in. Entertainer, zanger en muzikant Noël Fack en jazz-zangeres Sabijn worden op het Gentse stadhuis gehuldigd, net als het pas verkozen "Klein Pierke".