Amerikaanse schrijver E.L. Doctorow overleden

De Amerikaanse auteur Edgar Lawrence Doctorow is overleden. Hij werd 84. Doctorow is bekend van zijn maatschappijkritische, historische romans. Hij stierf gisteren in New York aan longkanker, meldt zijn zoon in de New York Times.

Doctorow werd voor zijn romans "Ragtime", "Billy Bathgate" en "The March" veelvuldig bekroond. Hij plaatste fictieve personages in een historische context en tussen herkenbare figuren.

Vorig jaar kreeg Doctorow voor zijn oeuvre de Library of Congress Prize for American Fiction. "Ragtime" en "Billy Bathgate" werden verfilmd. Van "Ragtime" werd in 1998 ook een Broadway-musical gemaakt. Zijn boeken zijn in ruim dertig talen vertaald, waaronder het Nederlands. De schrijver was getrouwd en had drie kinderen.

De Amerikaanse president Barack Obama noemt hem een van de grootste Amerikaanse schrijvers. Hij tweette: "Zijn boeken hebben me veel geleerd en hij zal gemist worden."