Bijna helft Brusselse ambtenaren woont niet in Brussel

Slechts 54,4 procent van het personeel dat voor het Brussels Gewest werkt, woont daar ook. Dus bijna de helft pendelt naar de hoofdstad. Dat meldt SP.A-parlementslid Elke Roex. Ze pleit ervoor om meer Brusselaars een job te geven in de stad, want de werkloosheid in Brussel is hoog.

De ambtenaren waarvan sprake werken op de ministeries van het Brussels Gewest, bij de Brusselse brandweer en de vervoersmaatschappij MIVB. Maar de cijfers verschillen erg per overheidsdienst: afvalmaatschappij Net Brussel doet het bijvoorbeeld goed met 70 procent Brusselaars op de payroll, maar de MIVB haalt slechts 53,6 procent.

De Gewestelijke administratie en de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) scoren nog lager en duiken onder de helft met respectievelijk 44,8 en 40,3 procent. De brandweer scoort het laagst met 28 procent Brusselaars op de loonlijst. Atrium, dat de handel in Brussel moet stimuleren, zit aan de andere kant van het spectrum met 90 procent Brusselaars.

SP.A-parlementslid Elke Roex betreurt de cijfers en vindt dat er meer Brusselaars een job moeten krijgen in de stad. De werkloosheid in Brussel is hoog (1 op de 5 Brusselaars zit zonder werk, nvdr.) en de overheid moet dan ook het goede voorbeeld geven, zegt de socialistische politica. “Als zelf de eigen overheid haar inwoners niet aanneemt, hoe kan ze dan verwachten dat de privésector dat wel doet”, stelt Roex.

Daarnaast vindt Roex dat de overheid haar bevolking moet weerspiegelen: “Nu wordt het Brusselse beleid voor een groot deel uitgedacht en uitgevoerd door mensen die hier zo snel mogelijk weer weg willen na het einde van de werkdag, en dus te weinig voeling hebben met het leven in de stad."