Bill Cosby gaat in de tegenaanval

De gevallen Amerikaanse tv-ster Bill Cosby heeft via zijn advocaten voor het eerst gereageerd op de gerechtelijke documenten waarin hij toegeeft dat hij vrouwen slaapmiddelen heeft gegeven om seks met ze te kunnen hebben. Volgens de advocaten van Cosby gaat het helemaal niet om een bekentenis van misbruik en hebben de media zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd.

Bill Cosby heeft de tientallen aantijgingen over seksueel misbruik altijd ontkend. Dat blijft hij dus doen, ook na de onthulling dat hij in 2005 heeft toegegeven dat hij slaapmiddelen had gekocht om te gebruiken bij jonge vrouwen met wie hij seks wilde hebben. Het gerechtelijk document waarin Cosby dat zegt, werd twee weken geleden vrijgegeven en bracht de tv-ster in nog nauwere schoentjes. Pas nu komt er een reactie uit het kamp van Cosby.

Volgens zijn advocaten hebben de media de woorden van Cosby verdraaid en fout geïnterpreteerd. "Als je de verhalen in de media leest, zou je kunnen concluderen dat de beklaagde (Cosby, red.) schuld bekend heeft aan verkrachting. Maar hij heeft niets meer toegegeven dan dat hij een van de velen was die in de jaren 70 quaaludes (het bewuste slaapmiddel, red.) heeft geïntroduceerd in zijn seksleven met wederzijdse toestemming."

"Er zijn talloze voorbeelden van bekende mensen, muzieksterren en invloedrijke personen die in de jaren 70 quaaludes gebruikten voor recreatieve doeleinden en bij seks met wederzijdse toestemming. Quaaludes waren een populaire recreatieve drug in die tijd, ze stonden bekend als disco biscuits", aldus de advocaten nog.

Verklaring uit 2005

Het gerechtelijke document met de verklaring van Cosby komt uit een een zaak die aangespannen was door Andrea Constand, een van de vrouwen die de acteur beschuldigt van misbruik. Een deel van de verklaring is vrijgegeven door de rechtbank. The New York Times heeft nog bijkomende fragmenten bemachtigd en alles gepubliceerd op zijn website.

Andrea Constand heeft bij de rechtbank een aanvraag ingediend om de hele getuigenis van Cosby vrij te geven. Ze vraagt bovendien aan de rechter om de vertrouwelijkheidsclausule op te heffen van de minnelijke schikking die ze trof met Cosby in 2006. Daardoor zou ze vrijuit kunnen praten over de zaak.

"Laster"

De advocaten van Cosby vragen op hun beurt "gerechtelijke sancties" tegen Constand. Ze beschuldigen haar ervan de verklaring uit 2005 gelekt te hebben aan The New York Times, wat een overtreding zou zijn van de voorwaarden van de schikking. "Een overduidelijke poging tot laster", luidt het.

Het voorbije jaar hebben meer dan 40 vrouwen verklaard dat Cosby hen heeft verdoofd en misbruikt. Er lopen enkele rechtszaken, maar tot nog toe is de komiek nog nooit aangeklaagd omdat de feiten verjaard zijn. Zelf rept Cosby, die alles ontkent via zijn advocaten, met geen woord over het schandaal.