Boerenblokkade opgeheven, wel nog hinder tussen Rijsel en Parijs

De A1 autosnelweg tussen Rijsel en Parijs is opnieuw vrijgemaakt na de blokkade van gisterenavond en afgelopen nacht. Boze boeren blokkeerden er ter hoogte van Seclin de snelweg in beide richtingen. Met hun actie wilden ze druk uitoefenen op de Franse regering die vandaag haar plannen voor de veeteeltsector voorstelt.

Zo'n 200 tractoren blokkeerden sinds gisterenavond de verkeerswisselaar van Seclin. Tientallen andere landbouwers vervoegden de actievoerders in de loop van de nacht. Het ging om een filterblokkade: het verkeer werd in beide richtingen van drie naar een rijstrook herleid.

De keuze voor de A1 autosnelweg was bewust. De A1 is een belangrijke snelweg voor toeristen en volgens de landbouwers is het via die weg dat goedkopere, "marktverstorende" producten uit Duitsland en Polen het land binnenkomen.

De boeren hebben hun actie inmiddels beëindigd. In de loop van de ochtend stelt de Franse minister van Landbouw zijn plannen voor de veeteeltsector voor. Maar volgens een vertegenwoordiger van de boerenvakbond FDSEA is het niet ondenkbaar dat als de regeringsvoorstellen niet naar de zin zijn van de landbouwers, ze dan andere pistes zullen overwegen. Zoals bijvoorbeeld het blokkeren van de toegangswegen naar Rijsel.

Eerder hadden boeren in Normandië al het verkeer geblokkeerd, onder meer bij het toeristische schiereiland Mont-Saint-Michel.

Verkeershinder

De actie van de boeren veroorzaakte nogal wat hinder op en rond de A1, de N2 van Bergen naar Frankrijk, de N49 bij Feignies en de D649 tussen Maubeuge en Valenciennes.

Ook nu de blokkades zijn opgeheven, moet rekening worden gehouden met een iets langere reistijd.

Meest gelezen