Brugpensioen op 53 bij Bosch in Tienen?

Bij ruitenwisserfabrikant Bosch in Tienen kunnen 165 personeelsleden mogelijk toch al vanaf hun 53e met brugpensioen. De directie van Bosch maakte vorig jaar in juni al bekend dat er 321 banen moesten verdwijnen en hoopt door het tijdstip van die aankondiging aan de nieuwe regeling voor brugpensioen te ontsnappen.

De federale regering besliste in oktober vorig jaar om de leeftijd voor het brugpensioen te verhogen. De directie van Bosch had echter al in juni, vijf maanden eerder, een herstructurering aangekondigd. Zij hoopt dat de datum van die aankondiging een afdoende argument is om alsnog de oude regeling te mogen volgen.

Het voorakkoord tussen de directie en de vakbonden waarin het brugpensioen op 53 is opgenomen, werd maandag door het personeel goedgekeurd. 165 mensen zouden hiervoor in aanmerking komen. Zij waren op het moment van de bekendmaking vorig jaar minstens 53. Tussen 2018 en 2020 kunnen nog eens zeventig werknemers op vrijwillige basis vertrekken met een premie. Gegadigden hebben tot eind oktober om zich in te schrijven in het sociaal plan.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft nog niet gereageerd. Hij wacht het advies van de brugpensioencommissie af. Het dossier kan nog alle kanten uitgaan, stelt Georges Jacquemijn van de christelijke vakbond.

"Ik denk dat Bosch voldoet aan alle voorwaarden die de minister zelf heeft uitgeschreven. Maar het is natuurlijk wachten op zijn definitieve goedkeuring. En het zou me niet verbazen mocht hij links of rechts nog met een juridische spitsvondigheid voor de dag komen om aan te geven dat er een probleem is", aldus Jacquemijn.