Chinese kunstenaar Ai Weiwei kan weer reizen

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei, een criticus van het bewind in zijn land, heeft na ruim vier jaar zijn paspoort teruggekregen van de Chinese autoriteiten. Dat heeft een woordvoerster van Ai in Peking bevestigd. De 57-jarige kunstenaar heeft een foto van zichzelf met zijn paspoort op de fotodienst Instagram gepost.

De bekendste hedendaagse kunstenaar van China werd in 2011 door de politie opgepakt toen hij op weg was naar Hongkong. Na 81 dagen opsluiting kwam hij vrij, maar bleef hij onder huisarrest staan. Zijn paspoort werd ingehouden. Vier jaar lang kon hij zijn geboorteland niet verlaten.

Zijn eerste reis gaat mogelijk naar Duitsland, waar hij zijn 6-jarige zoon wil bezoeken die in Berlijn naar school gaat. Bovendien wil hij in Duitsland op controle na de operatie die hij er aan zijn hoofd onderging. Ai werd in 2009 in München geopereerd voor de behandeling van de gevolgen van een brutale aanval van een Chinese ambtenaar.