Duizenden Grieken betogen tegen besparingen

In de Griekse hoofdstad Athene zijn vanavond weer tienduizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de drastische besparingen die hun land opgelegd heeft gekregen door de eurolanden. Intussen buigt het Griekse parlement zich over een tweede pakket hervormingen die de Griekse regering moet doorvoeren in ruil voor vers geld.

De betoging van vanavond is een initiatief van de communistische PAME en Adedy, de vakbond van de staatsambtenaren. De betogers protesteren tegen wat ze "barbaarse besparingen" noemen.

Het Griekse parlement bespreekt intussen de tweede reeks wetteksten die vanavond of vannacht nog groen licht moet krijgen om te voldoen aan de eisen van de internationale geldschieters. De hervormingen moeten onder meer leiden tot efficiëntere rechtszaken, strengere regels voor de financiële sector en een afwikkelingssysteem voor failliete banken dat de belastingbetalers moet ontzien.

Er wordt verwacht dat Tsipras net als vorige week aan een ruime meerderheid geraakt dankzij de steun van een deel van de oppositie. De vraag is wel of de onvrede binnen Tsipras' eigen radicaal-linkse partij Syriza verder toeneemt. Vorige week stemde ongeveer een vijfde van de Syriza-parlementsleden tegen de hervormingen.

Onderhandelingen zijn gestart

Intussen hebben Griekenland en zijn internationale schuldeisers de onderhandelingen over het nieuwe hulpprogramma opgestart. Europees commissaris voor Economie Pierre Moscovici verwacht dat die in de tweede helft van augustus afgerond zullen zijn.

Moscovici toonde zich woensdag tevreden met de gang van zaken in het Griekse dossier. "Na maanden van stilstand boeken we nu snel vooruitgang", zei hij. De onderhandelingen over het nieuwe reddingsplan van 82 tot 86 miljard euro zijn pas gestart. De Franse eurocommissaris verwacht in de tweede helft van augustus witte rook, al wil hij zich niet op een deadline vastpinnen.

Ook in Athene willen ze snel een akkoord. De regering-Tsipras wil voor 20 augustus landen, want op die dag moet het armlastige Griekenland een nieuwe schijf van bijna 3,2 miljard euro terugbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB). In september komt daar nog eens een terugbetaling van 1,5 miljard euro aan het IMF bovenop.