Griep maakte afgelopen winter meer slachtoffers

Vorige winter zijn in ons land 4.400 mensen meer overleden dan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid had verwacht: 32.500 in plaats van het gemiddelde van 28.000 mensen dat in een winter overlijdt. Hoewel er geen exact cijfer bestaat over het aantal sterfgevallen te wijten aan de griepepidemie, ziet dokter Viviane Van Calsteren van het WIV toch een verband. Zeker is dat er meer mensen ziek werden.

"In de eerste plaats hebben we gezien dat het soort virus dat dit jaar circuleerde een type virus is dat meer complicaties geeft en dus ook overlijdens, op basis van onze gegevens van de voorgaande jaren", zegt Van Calsteren.

"Een tweede vaststelling is dat het vaccin dit jaar niet zo goed tegen het griepvirus beschermde. Daardoor kregen mensen gemakkelijker complicaties." Ook de kans op een overlijden vergrootte daardoor.

Volgens het WIV zijn de sterftecijfers van de afgelopen winter vergelijkbaar met die van de griepepidemie van de winter 2011-2012, hoewel het toen veel kouder was.

Afgelopen winter kregen ook dubbel zoveel 65-plussers griep, in vergelijking met de voorgaande jaren.