Nederlandse Giacometti-vervalser krijgt 5 jaar cel

Op een proces over nagemaakte Giacometti-beeldhouwwerken in Stuttgart is de Nederlander Robert D. tot een gevangenisstraf van vijf jaar en drie maanden veroordeeld. De man zou meer dan duizend vervalsingen gemaakt hebben van sculpturen van de beroemde Zwitserse kunstenaar.
De in beslag genomen modellen van de nagemaakte Giacometti's in Duitsland.

Robert D. vervalste jarenlang werk van beroemde kunstenaars. De 56-jarige Nederlander specialiseerde zich in sculpturen van Alberto Giacometti (1901-1966). Een lucratieve bezigheid, want het werk van de Zwitser, bekend voor zijn lange en smalle menselijke figuren, gaat onder de hamer voor recordbedragen.

Zo werd "L'Homme au doigt" (de wijzende man, zie foto onder) enkele maanden geleden verkocht voor maar liefst 126,7 miljoen euro. Het is daarmee het duurste beeldhouwwerk ooit. Het vorige record stond ook al op naam van Giacometti.

3 miljoen euro verdiend

De Nederlandse kunstvervalser en zijn kompanen verkochten hun werken voor een fractie van dat bedrag. "Wie gelooft dat hij voor 20.000 euro een echte Giacometti kan kopen, verdient het om bedrogen te worden", zei Robert D. ooit aan een Duitse journalist. De Nederlander zou volgens kenners zo’n 3 miljoen euro verdiend hebben. De totale schade bedraagt 8 miljoen euro.

Het handeltje stopte 6 à 7 jaar geleden. Medeplichtigen van de Nederlander werden eerder al veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Hij kon zelf zo lang ontsnappen aan vervolging omdat hij voor de zaak aan het licht kwam naar Thailand was getrokken. Vorig jaar, bij een familiebezoek in Nederland, werd hij opgepakt door de Nederlandse politie en uitgeleverd aan Duitsland, waar de illegale handel zich voor het grootste deel afspeelde.

De 56-jarige beklaagde legde bekentenissen af op het proces. Hij stond terecht wegens schriftvervalsing en oplichting.