Noorwegen herdenkt slachtoffers aanslagen Breivik

In de Noorse hoofdstad Oslo is het Centrum 22 juli geopend, een memoriaal ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslagen door Anders Breivik, vandaag exact vier jaar geleden. De aanslagen tegen een regeringsgebouw in Oslo en een jongerenkamp op het eiland Utøya kostten aan 77 mensen het leven, onder wie heel wat jongeren.

Het Centrum 22 juli, dat onderdak kreeg in het regeringsgebouw waar Breivik die dag zijn aanslagenreeks begon, toont naast foto's van de slachtoffers ook beelden van de bewakingscamera's en voorwerpen die door de dader werden gebruikt. Dat laatste is niet bij alle Noren in goede aarde gevallen, sommigen zien er een verheerlijking van de daden van de rechtse extremist in.

Nochtans wil de tentoonstelling bezoekers leren hoe ze zich tegen extremisme moeten verzetten. "Dit informatiecentrum moet mensen leren om zich te wapenen tegen haat, geweld en terreur", zei de Noorse premier Erna Solberg bij de opening.

Solberg heeft ook een krans gelegd tijdens een herdenkingsplechtigheid. "De slachtoffers zullen nooit vergeten worden en we zullen ze liefdevol herdenken", zei ze.

Er was ook een kerkdienst en vannamiddag volgde een herdenking op Utøya zelf.

Begin augustus vindt op het eiland in de buurt van Oslo overigens opnieuw een zomerkamp van de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij plaats. Die jarenlange traditie werd in 2012, het jaar na de aanslagen, onderbroken.