Op hoeden en op T-shirts, "El Chapo" is overal

Net als de man zelf is het tegenwoordig bijzonder moeilijk om T-shirts te vinden met de beeltenis van drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman. Sinds zijn ontsnapping uit een Mexicaanse gevangenis doen Mexicaanse en Amerikaanse verkopers van hoeden en T-shirts gouden zaken. "Onze productie is de laatste weken fors opgeschroefd", klinkt het.

De best verkopende items zijn T-shirts waarop Guzman te zien is op een "wanted"-poster en een T-shirt waarop, boven zijn hoofd, "Boss" staat gedrukt, in dezelfde rode en blauwe kleuren die president Obama gebruikte tijdens zijn verkiezingscampagne. Daarnaast zijn er ook exemplaren die een jonge (geschoren) Guzman tonen met een vuurwapen in de aanslag.

Afhankelijk van waar je ze koopt - online of in lokale Mexicaanse shops - bedraagt de prijs voor een stuk textiel 5 tot 30 euro.

Sommige winkels waren luttele dagen na de ontsnapping op 11 juni al door hun voorraad heen. Dat was bijvoorbeeld het geval voor "Kartel Collection",  een Amerikaanse onlinewinkel die een T-shirt verkocht met een oude foto van "El Chapo". 

"We hebben nooit geklaagd over de verkoop van dat T-shirt, maar de voorbije weken hebben we de productie fors opgeschroefd", geeft eigenares Gabriella Zarazoga toe aan het persagentschap AFP.

"Narco-cultura"

De hype rond Guzman is een onderdeel van de "narco-cultura", ofwel de verheerlijking van drugsbendes en criminelen. Vooral in het grensgebied tussen de Verenigde Staten en Mexico is dat gevoel sterk aanwezig.

Behalve Guzman prijken ook zijn handlanger Ismael "El Mayo" Zambada en de overleden Amado Carrillo Fuentes op verschillende kledingstukken.

lees ook