Opnieuw ophef na dood zwarte vrouw in Amerikaanse cel

In de Verenigde Staten is opschudding ontstaan over de dood van een zwarte vrouw na een verkeersincident. Ze was tegengehouden door de politie van Texas, omdat ze haar richtingaanwijzers niet had gebruikt. Het kwam tot een ruzie en de vrouw werd meegenomen en in een politiecel opgesloten. Drie dagen later is ze daar dood aangetroffen. Ze zou zich hebben opgehangen, maar haar familie gelooft dat niet. Intussen zijn de beelden van haar arrestatie vrijgegeven.

Op de dashcambeelden vanuit de politieauto is te zien en te horen hoe een verkeersincident ontaardt in een ruzie. De zwarte Sandra Bland werd aan de kant gezet, omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt toen ze van rijvak wisselde. De 28-jarige vrouw betwistte de inschatting van de politieagent en toen die haar vroeg uit te stappen, weigerde ze dat.

Uiteindelijk werd Bland met veel verbaal geweld en onder dreiging van een stroomstoot uit haar auto gezet en hardhandig meegenomen naar het politiekantoor. Buiten beeld is vervolgens te horen dat Bland zegt dat ze een klap op haar hoofd heeft gekregen, waarop Bland de politieman de huid vol scheldt.

Zelfmoord

Bland werd wegens laster opgepakt en in de cel gestopt. Daar is ze drie dagen later dood teruggevonden. Volgens de politie zou ze zelfmoord hebben gepleegd, maar Blands familie gelooft dat verhaal niet. De jonge vrouw was op weg naar haar nieuwe baan aan de universiteit en zou geen zelfmoordneigingen hebben gehad.

Er is nu diepgaand onderzoek beloofd en de agent die de vrouw oppakte, is geschorst. Onder druk van de publieke opinie zijn nu dus ook de beelden van haar arrestatie vrijgegeven. 

De publieke opinie is het afgelopen jaar erg kritisch geworden over het politieoptreden jegens zwarten. Bijna een jaar geleden kwam de zwarte Michael Brown om bij politiegeweld en daarop volgden massale demonstraties. Sindsdien zijn er nog verschillende doden gevallen in soortgelijke omstandigheden, met grote protesten tot gevolg.