Spanje ontvangt recordaantal toeristen in eerste jaarhelft

Spanje is in de eerste jaarhelft bezocht door 29,2 miljoen buitenlandse toeristen, een nieuw record voor deze sleutelsector van de economie. Dat heeft het ministerie van Toerisme woensdag bekendgemaakt.

In de eerste zes maanden van 2015 lokte het land 1,2 miljoen buitenlandse toeristen meer, een stijging met 4,2 procent tegenover het eerste semester van 2014, preciseert het ministerie.

Met 6,7 miljoen toeristen (+2,6 procent) blijven de Britten de grootste groep, gevolgd door Duitsers (4,7 miljoen) en Fransen (4,6 miljoen). Uit België kwamen 974.398 bezoekers (+7,8 procent).

Het aantal Russische toeristen nam een forse duik (-36 procent), na de terugloop met 10,3 procent in 2014. Door de neergang van de roebel bezochten slechts 361.000 Russische toeristen Spanje in de eerste helft van 2015. Het aantal bezoekers uit de VS steeg dan weer met 15,7 procent tot 662.000 bezoeken.

Ruim een kwart van de buitenlandse bezoekers kiest Catalonië, met Barcelona als hoofdplaats, als verblijfplaats. In totaal werden er 7,4 miljoen verblijven (+4,4 procent) opgetekend. Nadien volgen de Canarische eilanden, de Balearen en Andalusië als meest geliefde bestemmingen.

Toeristen kiezen Spanje voor de zon en zijn stranden. De onrust en aanslagen sinds de Arabische Lente van 2011 in landen als Egypte en Tunesië heeft een deel toeristen doen afstromen naar Spanje. Vorig jaar boekte het land met bijna 65 miljoen buitenlandse bezoekers (+7,1 procent) een tweede recordjaar op rij.