Turkije blokkeert Twitter opnieuw

Turkije heeft besloten om Twitter opnieuw te blokkeren. De beslissing komt er twee dagen na de dodelijke aanslag in de stad Suruç, waar 32 pro-Koerdische activisten het leven lieten.

Turkije heeft de toegang tot Twitter opnieuw geblokkeerd naar aanleiding van de zelfmoordaanslag die maandag het leven kostte aan minstens 32 pro-Koerdische activisten in de stad Suruç. Volgens het Turkse persbureau Anadolu wil Turkije de verspreiding van beelden van de zelfmoordaanslag voorkomen. Turken hebben ook maar beperkt toegang tot Facebook.

Het Turkse gerechtshof bepaalde dat websites en sociale media de beelden van de zelfmoordaanslag niet mogen tonen. Zodra alle filmpjes en foto's zijn verwijderd, zal de blokkade worden opgeheven.

Intussen heeft de BTK, de Turkse nationale instantie voor informatie- en communicatietechnologie, aangegeven niet betrokken te zijn bij de blokkade van de sociaalnetwerksites. Een verantwoordelijke van het bedrijf verklaarde ook aan Reuters dat het bedrijf ernaar streeft de blokkade op te heffen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Turkije de touwtjes van het internet in handen probeert te nemen. In april besliste een rechter om zowel Twitter als YouTube te blokkeren, nadat er beelden waren opgedoken van de gijzeling van een openbare aanklager.

Een andere blokkade gebeurde ook in de aanloop naar de lokale verkiezingen in maart vorig jaar. President Erdogan werd toen beschuldigd van corruptie en maakte toen sociale media ontoegankelijk. Twitter was 2 weken geblokkeerd, YouTube zelfs 2 maanden.

Nieuwe wet

Bovendien heeft het Turkse parlement in maart van dit jaar een wet goedgekeurd die internetcensuur voor de regering opnieuw vergemakkelijkt. Daardoor kan de Turkse regering een website blokkeren zonder dat een rechter die beslissing moet steunen.

Volgens het transparantierapport van Twitter is Turkije het land dat het vaakst aan Twitter vraagt om berichten te verwijderen