Vluchtelingen wijken uit naar Veurne

In de buurt van Veurne en aan de westkust worden steeds vaker vluchtelingen opgemerkt die de oversteek naar Groot-Brittannië willen maken. Dat is onder meer het gevolg van strengere controles in de haven van Calais, waardoor het voor de vluchtelingen almaar moeilijker wordt om daar in een vrachtwagen te klimmen.
Vluchtelingen langs de A16, in de buurt van de haven van Calais (archief).

De vrachtwagens in de haven van Calais worden sinds enige tijd strenger gecontroleerd. Bovendien wijken, door de tijdelijke sluiting van de snelwegparkings in ons land, heel wat vrachtwagenchauffeurs uit naar de afritten in de buurt van Veurne.

Als gevolg daarvan trekken ook steeds meer vluchtelingen naar Veurne, waar ze hopen in een vrachtwagen te kunnen klauteren.

"We zitten toch maandelijks met enkele tientallen vluchtelingen. Wij vrezen dat die verschuiving zal blijven duren en dat er kampen zullen ontstaan zoals in Duinkerke en Calais", zegt korpschef Nico Paelinck van de politiezone Westkust. "Dat moeten we vermijden in onze toeristische centra."

Eurotunnel eist schadevergoeding

Vanmorgen raakte bekend dat Eurotunnel, de uitbater van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, van beide landen een schadevergoeding eist van 9,7 miljoen euro voor geleden exploitatieverliezen en extra uitgaven naar aanleiding van het vluchtelingenprobleem. Het gaat onder meer om een nieuwe afsluiting die moet beletten dat vluchtelingen de tunnel of vrachtwagens binnendringen.

Het bedrijf zegt dat het in de eerste zes maanden van dit jaar alleen al 13 miljoen euro heeft uitgegeven aan veiligheidsmaatregelen, evenveel als in heel 2014. Volgens Eurotunnel heeft de Britse regering zich al geëngageerd om 4,7 miljoen euro ten laste te nemen voor 2015.

"Wij blijven een vorm van "afdichting" van de Kanaaltunnel verzekeren in verband met de doortocht van migranten naar Groot-Brittannië. Het aantal onderschepte migranten door de Britse diensten is op de vingers van een hand te tellen. Frankrijk doet de hoofdmoot van de onderscheppingen. Dat heeft een kostprijs", aldus Jacques Gounon, CEO van Eurotunnel. Nog volgens Gounon deed het bedrijf in het begin van de eeuw een gelijkaardige aanvraag, "voor veel minder migranten dan vandaag". Eurotunnel kreeg toen van de rechter een bedrag van 24 miljoen euro toegekend.

Opnieuw vluchteling verdronken

De voorbije weken zijn in Calais al verscheidene vluchtelingen omgekomen bij hun poging om Groot-Brittannië te bereiken. Zondagavond verdronk in Calais nog een vluchteling toen hij probeerde binnen te dringen op het bewaakte terrein van Eurotunnel. De man viel in een regenbassin en verdronk.