VS doodt vooraanstaand Al Qaeda-lid bij luchtaanvallen in Syrië

Muhsin al-Fadhli, de leider van de aan Al Qaeda gelinkte terreurgroep Khorasan, is twee weken geleden bij een Amerikaanse luchtaanval in Syrië om het leven gekomen. Dat meldt het Pentagon.

Al-Fadhli werd op 8 juli gedood in Sarmada, in het noordwesten van Syrië, zo deelde Pentagon-woordvoerder Jeff Davis mee. Hij zat in een voertuig toen hij getroffen werd. Volgens het Pentagon plande Khorasan in Syrië aanslagen op Amerikaanse doelen en die van haar bondgenoten.

Khorasan is een kleine maar uiterst gewelddadige soennitische terreurorganisatie die werd opgericht door veteranen van Al Qaeda. De organisatie is ook nauw verweven met het al-Nusra-Front, dat eveneens meestrijdt in de Syrische burgeroorlog.

Al-Fadhli werd destijds beschouwd als een van de naaste medewerkers van de inmiddels door de VS omgebrachte Al Qaeda-leider Osama bin Laden. Hij zou als een van de weinigen op de hoogte geweest zijn van de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Volgens Davis was hij in 2002 ook mede verantwoordelijk voor een aanslag op Amerikaanse soldaten in Koeweit.