Werknemer van museum in China verving schilderijen door eigen werk

Een werknemer die instond voor het bewaren van schilderijen in een museum in het zuiden van China, heeft 143 kunstwerken gestolen. Hij verving ze door kopieën die hij zelf geschilderd had. Opvallend: op een dag merkte hij dat zijn namaakschilderijen zelf vervangen waren door andere kopieën.

Xiao Yuan, de hoofdarchivaris van de Academie van Schone Kunsten in Kanton, deed zijn bekentenis voor de rechtbank. Hij stond er terecht omdat hij omgerekend 5,15 miljoen euro winst had gemaakt met het doorverkopen van de originele doeken.

Xiao kopieerde en verkocht tussen 2004 en 2006 schilderijen van onder andere de Chinese schilder Qi Baishi (1864-1957). De prijzen van zijn werk lopen op tot de prijzen die betaald worden voor een Picasso of een Warhol. In het totaal stal hij 143 schilderijen, 18 ervan werden door de politie in het huis van Xiao Yuan in beslag genomen.

Xiao Yuan niet de enige

De 57-jarige amateurschilder verklaarde aan de rechtbank dat hij niet de enige was die op die manier aan het werk was in het museum. "Gedurende het onderzoek heeft de politie foto's van mijn kopieën getoond en ik realiseerde me dat sommige waren vervangen. De kwaliteit van het werk was matig", zei hij aan de rechters, volgens een videosequentie van het proces die publiek gemaakt werd.

Xiao vertelde ook dat hij niet wist wie zijn kopieën zou hebben kunnen vervangen door andere kopieën. Wel zei hij dat studenten en docenten schilderijen konden uitlenen zoals boeken kunnen worden uitgeleend in een bibliotheek.

Kunstvervalsing niet uitzonderlijk

Veilinghuis China Guardian, het op een na belangrijkste van China, bevestigde dat Xiao Yuan een van zijn bronnen was. Er werd een onderzoek geopend naar de schilderijen die door hem verkocht zijn.

Schandalen met betrekking tot nagemaakte goederen komen vaak voor in Chinese musea en op de kunstmarkt. In 2013 bevolen de autoriteiten van de provincie Hebei (Noord-China) om een museum gevuld met vervalste objecten te sluiten.