"Belastingdrift op gezinnen gaat voort"

Ook onder de taalgrens is de federale oppositie allerminst opgezet met het akkoord van de regering over de begroting en de taxshift. De belastingsdrift van de regering-Michel op kap van de gezinnen gaat gewoon voort, hekelen PS en CDH in een eerste reactie.

"De regering verhoogt de belastingen op consumptie. Die wordt betaald door de gezinnen. Dat is met de ene hand geven om met de andere hand weer weg te nemen", hekelde begrotingsspecialist Ahmed Laaouej (PS) op Matin Première (RTBF). Dat bovendien de werkgeversbijdragen worden verlaagd, betekent volgens hem dat er geld uit de zakken van de werknemers in die van de werkgevers verdwijnt.

Net als de PS neemt ook het CDH de btw-verhoging naar 21 procent op elektriciteit op de korrel, nadat de vorige regering die had teruggedraaid tot 6 procent. Dat treft de koopkracht van gezinnen hard, hekelt CDH in een persbericht. Zeker in combinatie met de eerder doorgevoerde belasting op intercommunales, die de energiefactuur nog eens de hoogte in duwt.

"Volgens de eerste informatie zet de regering haar belastingdrift op kap van de gezinnen voort, met taksen op frisdrank en diesel", besluit het CDH. "En de kmo's zullen intussen moeten blijven wachten op een hervorming van de vennootschapsbelasting en de notionele intrestaftrek, want die lijken niet aan de orde."