Beleggersfederatie hekelt "hatelijke en nutteloze" speculatietaks

De speculatietaks, die deel uitmaakt van de aangekondigde taxshift, is hatelijk en nutteloos. Bovendien dreigt hij de Brusselse beurs te verschralen. Dat zegt Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

In de taxshift waarover de federale regering een akkoord bereikte, is er sprake van een belasting bij de verkoop van beursgenoteerde aandelen binnen de zes maanden na aankoop. "Die taks zal zijn doel voorbijschieten", zegt Huybrechts. "Daytraders, high-frequencytraders en shorters, tegen wie de taks gericht is, handelen niet vanuit België, zegt de VFB-voorzitter. "De speculatietaks zal daarentegen gepensioneerden treffen die hun pensioen willen aanvullen, en studenten die wat extra zakgeld willen verdienen."

Bovendien dreigt de taks ook gevolgen te hebben voor de Brusselse beurs, voegt Huybrechts toe. "Er zal niemand nog beleggen in nieuwe beursintroducties van bijvoorbeeld biotechbedrijven (die vaak bij de beursintroductie niet winstgevend zijn), waar de enige mogelijke winsten voor de beleggers die op de beurswaarde zijn."

Volgens Huybrechts zal de speculatietaks de Brusselse beurs "doen verschralen", omdat "het aantal beursintroducties van dergelijke bedrijven zal verminderen".