Beweging.net snoeihard voor de regering

De christelijke koepel Beweging.net reageert snoeihard op het akkoord van de federale regering over de begroting en de tax shift. "Vermogens ontspringen de dans, alweer", luidt het verdict van het voormalige ACW over het akkoord van CD&V, N-VA, Open VLD en MR.

"Wie de regering op haar woord geloofde en een echte taxshift van arbeid naar vermogen verwachtte, is eraan voor de moeite", hekelt voorzitter Patrick Develtere. Volgens hem betalen de gewone mensen zelf de koopkrachtverhoging voor werkenden én de verlaging van de werkgeversbijdragen, onder meer via de verhoging van accijnzen en de btw op elektriciteit.

"Waarom heeft de regering nagelaten de vermogens écht aan te spreken? Waarom laat ze het volledig scheefgegroeide systeem van kadastraal inkomen ongemoeid? Is een rechtvaardiger systeem voor bedrijfswagens een kwestie van tijd of een kwestie van moed? Waar blijft een faire belasting op werkelijke huurinkomsten en op meerwaarden? ", vraagt Develtere zich af.

Ook koopkracht voor zwakkeren?

De organisatie berekende al dat de koopkracht van de gewone mensen vooruit gaat, dat er met andere woorden via de personenbelasting meer terugkomt dan wat extra wordt belast via onder meer accijnzen en btw op elektriciteit. "Een openstaande vraag is of ook zieken, invaliden en andere uitkeringsgerechtigden hun koopkracht met deze taxshift omhoog zien gaan."

De verlaging van patronale lasten kan volgens beweging.net voor extra broodnodige jobs zorgen. "Maar is de lastenverlaging voor werkgevers gekoppeld aan voorwaarden, zoals de creatie van extra jobs en jobbehoud? Zonder goede afspraken, dreigt een deel van de lastenverlaging in de portefeuille van de werkgevers en aandeelhouders te blijven plakken, zonder extra jobs."