Europa in offensief tegen 6 Hollywood-studio's en Sky UK

Televisiekijkers in Europa kunnen volgens de Europese Commissie onterecht uitgesloten zijn van programma's op de betaalzender Sky UK, door mogelijk verboden afspraken tussen de zender en zes Hollywood-studio's over het bekijken van films op betaaltelevisie. Daardoor hebben uitsluitend kijkers in Groot-Brittannië en Ierland toegang tot de dienst van Sky UK. De contracten beletten dat consumenten elders in de Europese Unie de betaalzender via satelliet of online kunnen bekijken.

De commissie stuurde Sky UK en de studio's een officiële lijst van klachten. Bij de studio's gaat het om Disney, NBC Universal, Paramount Pictures, Sony, Twentieth Century Fox en Warner Bros.

"We denken dat dit de Europese concurrentieregels schendt", verklaarde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. "De studio's en Sky UK hebben nu de gelegenheid een positie in te nemen." Europese consumenten willen de betaalzenders van hun keuze kunnen bekijken, waar zij zich ook bevinden in de Europese Unie, stelt de commissie nog.

Amerikaanse filmstudio's geven licenties uit voor de uitzending van films aan betaalzenders. Dat gebeurt telkens voor een land of een taalgebied. De Europese Commissie twijfelt onder andere aan de wettelijkheid van bepaalde clausules die Sky UK verplichten de toegang tot films in het betaalaanbod te blokkeren buiten Groot-Brittannië en Ierland (geoblocking).