Franse boeren heffen blokkades op, maar willen overleg

Boze Franse boeren hebben een belangrijke snelweg voor vakantiegangers urenlang geblokkeerd. Met tractors hadden ze het verkeer naar het zuiden stilgelegd op de A6 bij Lyon, de Autoroute du Soleil. In de loop van de namiddag hebben ze de blokkade weer opgeheven.

Het verkeer werd omgeleid over de A46, langs het oosten van Lyon. Automobilisten konden ook bij Mâcon afslaan naar Bourg-en-Bresse en zo naar Lyon rijden. Op lokale wegen in de buurt van Lyon stonden er woensdagavond kilometerslange files.

In de loop van de namiddag zijn de wegblokkades rond Lyon weer opgeheven. Dat gebeurde op vraag van de grootste Franse landbouwvakbond FNSEA. De vakbond wil eerst overleggen over verdere acties.

De Franse boeren vinden dat ze te weinig geld verdienen. Een op de tien boerderijen zou op de rand van een faillissement staan. Het boerenprotest begon in Normandië en breidde zich dinsdag uit naar Rijsel in het noorden, waar de blokkade intussen is opgeheven.

De Franse regering beloofde gisteren de boeren tegemoet te komen. Parijs trekt 600 miljoen euro uit voor schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting. Ook hoeven boeren bepaalde premies niet te betalen. Maar de boeren zijn nog niet gerustgesteld. Daarom werpen ze ook een blokkade op bij Bourgogne, waar president Hollande vandaag aan boeren gaat uitleggen wat de maatregelen zijn die de Franse regering gisteren heeft bekendgemaakt.