Griekse parlement stemt in met tweede steunpakket

Een ruime meerderheid in het Griekse parlement heeft afgelopen nacht ingestemd met een tweede steunpakket dat op de eurotop overeen was gekomen. Het parlement stemde voor meer hervormingen, bezuinigingen en belastingverhogingen die zijn afgesproken met de schuldeisers in ruil voor een tweede noodkrediet.

Terwijl duizenden Grieken buiten demonstreerden, stemden 230 van de 300 parlementsleden in met een tweede reeks hervormingsmaatregelen.  Daarmee is een voorwaarde vervuld voor de grieken om de komende drie jaar 86 miljard euro nieuwe noodhulp te krijgen.

Premier Alexis Tsipras had er voorafgaand aan de stemming op aangedrongen om voor de hervormingen te stemmen, hoewel hij er zelf nog steeds niet in gelooft. Maar alleen op die manier kan worden voorkomen dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet, zei hij.

Nu het parlement in Athene akkoord gaat, kunnen de gedetailleerde onderhandelingen over het verstrekken van noodkredieten beginnen. Volgens de Griekse minister van Financiën Euklid Tsakalotos starten die gesprekken vrijdag.

Vorige week had het Griekse parlement al ingestemd met een eerste pakket van hervormingen waarin de hervorming van de btw en het pensioenstelsel de belangrijkste ingrepen waren. Dat was toen nodig om een overbruggingskrediet van 7 miljard euro te krijgen.

Het nieuwe pakket dat afgelopen nacht werd goedgekeurd ging over de hervorming van het burgerlijk recht en over afspraken die gemaakt zijn over de Europese Bankenunie. Door de hervorming van het burgerlijk recht moet de achterstand van het gerecht worden weggewerkt.