Hoe gaat u de taxshift voelen? - Pieter Timmermans

De taxshift werd nog maar aangekondigd of sommigen liggen enkel nog wakker van de vraag: hoeveel gaat mij dat kosten? De lijstjes met ‘Hoe gaat u de taxshift voelen?’ schieten als paddenstoelen uit de grond. Valt u echter niets op bij het lezen van al die lijstjes? Stuk voor stuk focussen ze op de kortetermijneffecten of effecten van toepassing op microniveau, d.w.z. het individu of het gezin. Maar wie staat stil bij de voordelen op langere termijn? Bij het feit dat we er als maatschappij wel eens sterker kunnen uitkomen dan vandaag het geval is?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
Lies Willaert

Natuurlijk gaat de gemiddelde Belg de taxshift voelen in zijn portemonnee. Ik ga de concrete voorbeelden hier niet in detail herhalen, laat staan ontkennen. Maar het lijkt me uitermate zinvol om de taxshift ook eens op een andere manier tegen het licht te houden. Want behalve dat de lage- en middenlonen er maandelijks 100 euro netto in koopkracht op vooruitgaan, moet u misschien eens stilstaan bij de meer positieve manier waarop u de taxshift gaat voelen.

Denk ook eens ...

… in termen van jobs en aanverwante voordelen. Want dankzij de ingrijpende verlaging van de loonkosten en andere ondernemingsvriendelijke maatregelen …

• … daalt de kans dat een bedrijf het moeilijk krijgt waardoor de werkzekerheid voor zijn werknemers toeneemt;
• … kunnen meer mensen sneller aan de slag. Werk is de beste sociale bescherming en de meest duurzame koopkrachtmaatregel;
• … houden we ons sociaal model (en dus uw pensioen, uw ziekteverzekering, uw uitkering…) betaalbaar in de toekomst. Meer mensen aan de slag betekent immers een duurzamere sociale zekerheid;
• … geven we onze jongeren, onze kinderen meer kansen op werk, begeleiding en ondersteuning in hun loopbaanontwikkeling;
• … jagen we de bedrijven niet op extra kosten en versterken we hun concurrentiepositie. Vandaag kost een uur arbeid gemiddeld 16% meer dan in de buurlanden; met alle aangekondigde maatregelen zou dit verschil kleiner dan 10% moeten worden. Dat geeft bedrijven zuurstof om te investeren en minder te besparen op arbeid;
• … stimuleren we jong ondernemend talent in plaats van het te verstikken. Nieuwe bedrijven betekenen meer werk en inkomsten voor de overheid, en uiteindelijk een hogere welvaart voor iedereen;
• … maken we ons land aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders. En kunnen we onze producten en diensten gemakkelijker exporteren. Dat is van cruciaal belang voor een open economie als de onze;
• … moeten bedrijven minder op zoek naar kostenbesparende delocalisaties naar het buitenland om competitief te blijven. Hoe meer we het werk in eigen land kunnen houden, hoe meer jobs en dus meer welvaart.
• ...

Deuxchevaux of Rolls-Royce?

Inderdaad. Ook zo gaat u de taxshift voelen. Als stem van meer dan 50.000 bedrijven in dit land stonden we altijd achter een taxshift die voor jobcreatie gaat! En we waren volhardend tegen een fiscale operatie die ondernemerschap fnuikt. Vandaag rijden we met een Rolls-Royce met 2pk-motor. Daarmee kom je vlot vooruit op een vlak parcours. Eens de Alpen opduiken en onze economie door moeilijke bochten moet, gaat de motor sputteren. Dan zit er maar één oplossing op: vervang de 2pk- motor door een V8-krachtbron. Dat wil de taxshift nu precies doen. Alle landen die een gelijkaardige strategie toepassen, klimmen sneller uit het economische moeras.

Gisteren nam onze regering een belangrijke horde voor het herstel van onze competitiviteit en de jobcreatie. De komende jaren zal iedereen – de burger, de ondernemer, de werkzoekende, de gepensioneerde… – er beter van worden dankzij meer tewerkstelling, sterkere bedrijven en bijgevolg meer koopkracht.

(Pieter Timmermans is afgevaardigd bestuurder van het VBO.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.