NASA ontdekt aardeachtige planeet op 1.400 lichtjaren

Op zo'n 1.400 lichtjaren van hier is een planeet ontdekt die sterk op de aarde lijkt en ongeveer 60 procent groter is dan onze planeet. De planeet werd Kepler-452b gedoopt, naar de Kepler-telescoop waarmee hij ontdekt is.
Links de Aarde, rechts Kepler-425b.

Kepler-452b is volgens de NASA een soort "grotere en oudere neef" van de aarde. De planeet bevindt zich in de bewoonbare zone naast een andere zonneachtige ster, in de constellatie Cygnus.

De planeet blijkt op ongeveer dezelfde afstand rond haar ster te draaien als de aarde rond de zon. Kepler-452b doet er 385 dagen over om volledig rond haar ster te draaien. Bovendien lijkt die ster in grote mate op onze zon. Ze is ongeveer 4 procent massiever en 10 procent helderder dan onze zon. De ster is wel ouder dan onze zon, zo'n 1,5 miljard jaar.

Water?

Ook de temperatuur van Kepler-452b is vergelijkbaar met die op onze planeet. Op basis van de grootte van de planeet vermoeden de NASA-wetenschappers ook dat Kepler-452b rotsachtig is. Op de planeet zou water kunnen stromen omdat ze op de juiste afstand van haar ster gelokaliseerd is. Stromend water is een van de basisvoorwaarden voor leven.

Van alle tot nog toe ontdekte planeten lijkt Kepler-452b het meest op de aarde, besloot NASA-manager John Grunsfeld op een persconferentie. "Dit opwindend resultaat brengt ons een stap dichter bij de ontdekking van een aarde 2.0."

Omdat de nieuw ontdekte planeet ouder is dan onze aarde, is ze voor wetenschappers interessant om verder te onderzoeken. "Deze planeet zal zeker nog meer in detail onderzocht worden, onder meer in het kader van de zoektocht naar buitenaards leven", reageert Marc Van den Broeck van sterrenwacht Urania.

Ernaartoe reizen zit er echter niet in: "Naar daar gaan is niet echt een optie, want het is een hele tijd reizen, zelfs met de lichtsnelheid."