Ook flat aan zee valt onder beroepskosten

Vennootschappen mogen ook beroepskosten inbrengen die niets te maken hebben met hun activiteit. Dat stelt het Hof van Cassatie in een reeks ophefmakende arresten. Deze beslissingen zetten de oude regels op hun kop.
Foto Kurt bvba

Als een zelfstandige een vennootschap opricht, kan hij via die constructie bijvoorbeeld een appartement of een auto kopen. Tot nu toe vond de fiscus dat zulke kosten niet fiscaal aftrekbaar mochten zijn als ze niet gelinkt waren de activiteit van die vennootschap.

Maar in vijf recente arresten heeft het Hof van Cassatie die rechtspraak omgekeerd door te stellen dat er geen verband meer moet zijn tussen het maatschappelijk doel van de vennootschap en de aftrekbare kosten. En dus moet de fiscus accepteren dat zulke kosten wel ingebracht worden.

Verrassend

De versoepeling laat ook toe dat vennootschappen buitenlandse obligaties kopen en verkopen, ook al maken ze daarbij miniem verlies. Door die verliezen moeten ze minder belastingen betalen, waardoor ze er toch nog bij winnen.

Fiscalisten noemen deze U-bocht verrassend. Dit heeft immers een impact op lopende zaken, maar ook op het verleden. In principe kunnen mensen nu de Belgische staat aanklagen omdat hij de eigen wetgeving in het verleden verkeerd interpreteerde.