Spanning aan Turks-Syrische grens loopt op

In de buurt van de stad Kilis, aan de Turks-Syrische grens, is een grenspost bestookt vanuit gebied dat wordt gecontroleerd door terreurgroep IS. Eén Turkse soldaat is daarbij om het leven gekomen. Het Turkse leger heeft daarop posities van IS in Syrië onder vuur genomen. Het lijkt erop dat Turkije de VS nu meer armslag zal geven om IS in Syrië aan te pakken.

Sinds 2012 al voert Turkije systematisch een vergeldingsaanval uit als het Turkse leger wordt beschoten vanuit Syrië. Vandaag heeft een tank verschillende granaten afgevuurd richting IS. Daarbij zou één IS-strijder zijn gedood.

Volgens het persagentschap Reuters zet het Turkse leger nu ook gevechtsvliegtuigen in.

Turkije zit tussen hamer en aambeeld als het gaat over de aanpak van IS in Syrië. Mocht Ankara de fundamentalistische terreurgroep al te hard aanpakken, stelt het zich bloot aan mogelijke terreuraanvallen aan de nabijgelegen kust, een geliefkoosd vakantieoord voor veel Europese toeristen. Anderzijds is er de Koerdische bevolking in  het oosten van Turkije die graag wil dat Turkije IS net wel hard aanpakt en zo hun Koerdische volksgenoten in Syrië helpt. Ook een heropflakkering van het conflict met de Koerdische PKK kan Ankara missen als kiespijn.

Toch lijkt Ankara de kiezen voor een hardere aanpak van IS, maar dan wel door de Verenigde Staten. Een aantal officieuze bronnen in Washington melden dat Turkije toelaat dat Amerikaanse vliegtuigen gebruik gaan maken van de luchtmachtbasis van Incirlik, in het zuiden van Turkije, om aanvallen tegen IS uit te voeren. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd, maar als het klopt, betekent dit een belangrijke koerswijziging in de Turkse politiek.