Zij maken Tomorrowland dit jaar voor het eerst mee

Tomorrowland krijgt dit weekend 180.000 festivalgangers uit alle windstreken over de vloer. Voor veel bezoekers is het de eerste keer dat ze tickets konden bemachtigen voor het Belgische dancefestival. Deredactie.be sprak met enkele opvallende figuren op de luchthavens van Frankfurt en Zaventem.

Op Tomorrowland ziet het festivalterrein eruit als een lappendeken met vlaggen uit alle continenten. Een eerste wapperende vlag die opvalt op de luchthaven van Frankfurt blijkt de Texaanse vlag te zijn.

Florian Willfort kwam vorig jaar al naar Tomorrowland. Tot zijn eigen verbazing kon hij twee jaar op rij tickets bemachtigen. Zijn beste vrienden slaagden daar pas voor het eerst in. "De sfeer en de avonturen die ik daar heb beleefd, zijn bijna niet te beschrijven. Ik vond dat mijn vrienden het met hun eigen ogen moesten zien. Ik ben blij dat onze gezamenlijke droom uitkomt."

Willfort kijkt vooral uit naar de sets van Nederlander Hardwell en de Belgische broers Dimitri Vegas & Like Mike. "Nee, zijn dat écht Belgen?! Awesome. Kijk jongens, dáárom moesten we dus naar hier komen", zegt hij met pretlichtjes in de ogen.

"Feesten met mijn ouders"

In Frankfurt springt ook een blond meisje in een tijgerpak in het oog. Ze gaat uit de bol in het gezelschap van een iets ouder koppel. Yasmin Schätzle (20) heeft zowaar haar ouders overtuigd om haar te vergezellen op Tomorrowland.

"Eigenlijk ging het andersom. Mijn ouders zijn nogal atypisch (lacht). De eerste keer dat ik in contact kwam met het festival, was via de aftermovie uit 2012. Mijn papa had dat filmpje gezien en kon er niet over zwijgen."

"Zo leuk dat Yasmin eindelijk oud genoeg is om samen met ons naar een festival te gaan", aldus mama Nicole (47). "Ik maakte de Duitse Love Parade al in 1996 mee, maar het is fijn dat we onze passie voor elektronische muziek kunnen delen."

Toch duurde het verschillende jaren voor het gezin aan tickets geraakte. "Dit jaar probeerde mama ons te doen geloven dat het opnieuw mislukt was. Toen we hoorden dat we onze koffers mochten inpakken, zijn we uit ons dak gegaan. Mijn moeder en ik zijn leuke outfits gaan shoppen en mijn vader is niet meer gestopt met dansen (lacht)." Beide dames zijn het erover eens dat papa Thomas (50) het grootste feestbeest van de familie is.

Het enige familielid dat iets minder enthousiast is over de festivalplannen van het gezin is Yasmins jongere zus. "Yumiko is nog geen 18, maar mijn ouders hebben haar beloofd om nog eens terug te gaan als zij wel meerderjarig is."

"Zowel fan van Johnny Cash als van dj's"

Een Italiaanse jongen met een opvallende Johnny Cash-tattoo staat aan te schuiven om zijn campingticket op te halen. Hij lijkt op het eerste gezicht eerder een liefhebber van gitaarmuziek dan van beats.

"Ik ben een grote fan van countrymuziek, en specifiek van Johnny Cash", zegt Lorenzo Gonnelli trots. "Het is een héél andere genre dan dance, maar de basis is eigenlijk hetzelfde. Zowel bij country als bij elektronische muziek draait alles rond passie en een bepaalde sfeer."

Toch droomt de jongeman uit Firenze al sinds 2010 van een bezoek aan Tomorrowland. "Niet enkel voor de sprookjesachtige omgeving, maar ook voor de muziek. Ik kijk in het bijzonder uit naar Belgen Dimitri Vegas en Like Mike. Voor de rest weet ik niets over jullie land, behalve dat Bruxelles de hoofdstad is (lacht)."

"Verkleed als banaan afspreken met Zweden"

Een groepje meisjes staat bij de bagageband te giechelen in identieke outfits. Het viertal uit de Tsjechische hoofdstad Praag draagt luipaardbloesjes en knalroze minirokjes. Ze zijn goed voorbereid op hun driedaagse.

"We hebben vijf identieke outfits gekocht, onder andere in de kleuren van de Tsjechische vlag", vertelt Katrina. "We hebben ook bananenkleedjes in het knalgeel bij, omdat we drie Zweedse vrienden gaan terugzien. We zijn hen op rondreis in Europa tegengekomen. Zij gingen naar Tomorrowland verkleed als bananen, en wij gaan hun tros wat vergroten (gelach)."

"Het is zó moeilijk om aan tickets te geraken. Het heeft ons drie jaar gekost, dus nu voelt het alsof we de jackpot hebben gewonnen", vult Barbara aan. "We maken deel uit van het grootste feest ter wereld, een once in a lifetime-experience waar je de realiteit even overboord kan gooien."