"De Griezels" van Roald Dahl keren terug in app

De akeligste personages van Roald Dahl, "De Griezels", komen opnieuw tot leven in een digitaal spelletje voor kinderen op smartphones en tablets. De applicatie is gelanceerd voor Apple en Android-apparaten en kan gratis gedownload worden.

 "De Griezels", een kinderboek van Roald Dahl, komen opnieuw tot leven in de vorm van een applicatie voor kinderen. Het is het eerste spelletje van een geplande reeks van applicaties op basis van de catalogus van de auteur, uitgegeven door Penguin Random House. "De Griezels" zullen dus niet de enige personages zijn die terugkeren in digitale spelletjes voor kinderen.

"Roald Dahl is nog niet aanwezig in de digitale wereld, waar kinderen de dag van vandaag zo actief mee omspringen. Het is dus erg spannend om te kunnen werken met Penguin om de verhalen opnieuw tot leven te brengen in de vorm van apps," zegt John Collins, marketingdirecteur van het literaire nalatenschap van Roald Dahl.

Gratis

"De Griezels" is een gratis spelletje voor kinderen beschikbaar voor Apple en voor Android-apparaten. Het is ontwikkeld door Aardman Digital en bevat animaties die gebaseerd zijn op de oorspronkelijke illustraties van Quentin Blake uit het boek.

De kinderen kunnen punten scoren als ze opdrachten uitvoeren. Die opdrachten bestaan erin meneer Griezel te kwellen, zonder dat mevrouw Griezel wakker wordt. De opdrachten zijn verwijzingen naar passages uit het boek, zoals meneer Griezel in het oog slaan of allerlei dingen in zijn glas gooien.

Roald Dahl wordt 100 jaar

"Volgend jaar is het de honderdste verjaardag van Roald Dahl, dus dat is een goede gelegenheid om zijn verhalen te laten verschijnen in de digitale omgeving", zegt Jemma Kamara, digitale producent bij Penguin Random House. "Kinderen besteden meer tijd aan digitale spelletjes en met "De Griezels" kunnen ze op een leuke manier starten met hun digitale ervaring."

Kamara voegt er ook aan toe dat kinderen die de familie Griezel nog niet kennen door middel van de applicatie op een leuke manier met hen en met de andere personages van Roald Dahl kennis kunnen maken.

Courtesy Everett Collection

Tweede Roald Dahl-app in het najaar

Volgens Kamara komt er later dit jaar nog een tweede applicatie met één van de personages uit Dahl's kinderboeken. "Het komende jaar zullen we de applicaties met de verhalen van de auteur blijven uitbreiden. We willen ook andere personages in de digitale wereld introduceren. Dat zal waarschijnlijk de komende 3 tot 5 jaar onze doelstelling blijven", klinkt het.

Ook Collins ziet toekomstmuziek in de personages van Roald Dahl. "Zijn verhalen zijn tijdloos en universeel, en de boeken zijn populairder dan ooit. Maar kinderen verwachten merken en personages tegen te komen op verschillende plaatsen. Het is daarom belangrijk dat het publiek de verhalen en personages van Roald Dahl op verschillende plaatsen kan ontmoeten."

Televisiekijkend opgroeien

Personages van Roald Dahl zijn dus binnenkort ook digitaal aanwezig. Nochtans uitte de auteur toen hij nog leefde veel kritiek op het aantal uren dat kinderen voor de buis doorbrengen. Die kritiek wordt zichtbaar in het personage van Mike Teavee uit 1964 in het boek "Sjakie en de chocoladefabriek".

"Het belangrijkste voor Roald Dahl was dat kinderen genoten van zijn verhalen. Het medium waarmee deze verhalen worden verteld, was niet van belang", verklaart Collins.

Image supplied by Capital Pictures

Meneer en mevrouw Griezel zijn een gemeen, stinkend, akelig en lelijk echtpaar dat elkaar voortdurend het leven zuur maakt. Tegelijkertijd pesten en mishandelen ze dieren.

Meneer Griezel is een lelijke man met een baard die zijn gezicht bedekt. Alleen zijn ogen en neus zijn zichtbaar. Hij wast zichzelf nooit waardoor zijn baard veel etensresten bevat. Zijn vrouw, mevrouw Griezel, was vroeger knap, maar door al haar slechte gedachten is ze steeds lelijker geworden. Ze heeft een glazen oog.

Roald Dahl schreef het boek in 1979, waarna het in 1980 verscheen.