"Morgen dreig je gezandstraald te worden op de zeedijk"

Voor vannacht en morgen wordt stormweer voorspeld. Volgens weerman Frank Deboosere zal het fel tekeer gaan, maar echt uitzonderlijk is dat volgens hem niet. Toch kijkt u best uit, want de bomen staan nog in blad.
AP2013
Archieffoto

Volgens Deboosere zal de wind ons pas na middernacht echt parten spelen. Hij verwacht voor morgenochtend tot windkracht 9 op de Noordzee, tot windkracht 8 aan de kust en windkracht 6 of 7 in het binnenland. Dat betekent rukwinden tot 90 per uur aan de kust en tot 80 per uur in het binnenland.

Daarnaast verwacht Deboosere voor vanavond en vannacht een flinke plens water. Goed voor de natuur is dat, want de planten snakken naar regen. Ook onweer behoort tot de mogelijkheden. "Het hoogtepunt is voor morgenochtend", zegt hij, "maar morgenmiddag gaat de wind weer luwen."

Is zo'n tempeest uitzonderlijk? "Niet echt", aldus Deboosere, "maar het zal fel tekeer gaan." Uitkijken dus, want ondanks het verwachte herfstweer blijft het zomer. "De bomen staan nog in blad, dus je parkeert je auto best niet onder een boom." Risico op vallende takken, met andere woorden. Ook wie met auto en caravan de baan op gaat, kijkt best uit voor rukwinden.

Echt aangenaam wordt het de komende uren niet. "Wie aan de kust de zeedijk op gaat, wordt beslist gezandstraald."

Nederland neemt voorzorgen

Ook Nederland neemt voorzorgen voor het slechte weer. Op de luchthaven van Schiphol stelt KLM 30 vluchten uit tot morgenavond wanneer de storm voorbij is. In het westen van het land worden verschillende evenementen afgelast, zoals het zomercarnaval in Rotterdam. Automobilisten krijgen de raad om overdag niet met de caravan de weg op te gaan.