"Onafhankelijkheid van Financial Times blijft bewaard"

De leiding van de Japanse mediagroep Nikkei belooft de redactionele lijn en de onafhankelijkheid van het Britse economische dagblad Financial Times te behouden.

Dat engagement sprak de top van de economische informatiegroep vandaag uit, één dag na de aankondiging dat Nikkei de FT Group overneemt van de Britse uitgever Pearson. De voor velen verrassende overname was na vijf weken afwegen een feit. "Wij zijn niet van plan de grondslag noch de vorm van de Financial Times te veranderen. Die blijven zoals ze vandaag zijn", verklaarde Tsuneo Kita, voorzitter van Nikkei groep, tijdens een persconferentie in Tokio.

"We zullen de redactionele onafhankelijkheid bewaren. Doe zo voort, is wat we aan de Financial Times zeggen", benadrukte CEO Naotoshi Okada van zijn kant.

Gisteren kondigde uitgever Pearson tot vrijwel algemene verrassing de verkoop aan van FT Group, met onder meer de prestigieuze zalmkleurige zakenkrant Financial Times, aan Nikkei voor 1,2 miljard euro.