Acht drugsdealers betrapt in aanloop naar Tomorrowland

In de aanloop naar Tomorrowland zijn gisteren 8 drugsdealers betrapt. De politie heeft op een 30-tal internationale treinen met festivalgangers actief op drugs gecontroleerd. Daarbij zijn "serieuze hoeveelheden" drugs gevonden, onder meer meer dan 2.000 xtc-pillen en kleinere hoeveelheden speed, cocaïne en MDMA.

8 vermoedelijke dealers werden opgepakt. 4 van hen werden gevat op internationale treinen, de anderen op het terrein van Tomorrowland. In totaal hadden zij meer dan 2.000 xtc-pillen bij zich en kleinere hoeveelheden speed, cocaïne en MDMA.

46 mensen werden betrapt met gebruikershoeveelheden, vooral cannabis. Zij kregen een minnelijke schikking: 75 euro voor softdrugs, 150 euro voor harddrugs.

Debby Wilmsen (foto in tekst), woordvoerster van Tomorrowland, benadrukt dat de organisatie al enkele jaren een zerotolerantiebeleid hanteert. "We laten niets toe op het festival. We hebben de drugstonnen aan de ingang staan waarbij we de festivalgangers een laatste kans geven om hun drugs daarin te deponeren. Eens je op het festival bent en je wordt gepakt, dan is het voor eens en voor altijd over. Onze ultieme droom is natuurlijk dat wij een veilig en drugsvrij festival hebben."

De organisatie kan op het terrein niet veel doen om drugsgebruik tegen te gaan, maar sensibiliseert en informeert wel. "Wij benadrukken vooral: laat je vrienden niet achter. Als iemand iets genomen heeft, zorg ervoor dat hij/zij bij de EHBO geraakt. Wij willen vooral dat onze bezoekers veilig thuis geraken. Dat is onze enige bezorgdheid." Op Tomorrowworld, in de VS, kan de security op het terrein zelf ingrijpen en dealers verwijderen, in ons land mag enkel de politie dat.

Op het Dour Festival vorige week werd er ook streng gecontroleerd op drugs. De politie kondigde toen al aan dat er ook op en rond Tomorrowland streng gecontroleerd zou worden op het gebruik en de verkoop van verdovende middelen. Het dancefestival begint vanmiddag in De Schorre in Boom. Ook vandaag en de komende dagen zal er nog gecontroleerd worden.