Alexandra De Poorter tijdelijk directeur Jubelparkmuseum

Vanaf augustus is Alexandra De Poorter de nieuwe tijdelijke directeur van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) heeft De Poorter in die functie aangesteld. De Poorter werkt al bijna dertig jaar bij de KMKG. Ze komt in de plaats van Eric Gubel, die sinds februari vorig jaar de tijdelijke leiding waarnam.

Alexandra De Poorter is archeologe van opleiding en volgde een managementsopleiding aan de Vlerick Business School. Ze ging in 1986 aan de slag bij de KMKG, waar ze departementshoofd is van de Merovingische en middeleeuwse collectie. Vandaag is toevallig haar 54ste verjaardag.

De huidige directeur ad interim wordt op 1 augustus uit zijn functie ontheven. Gubel zou er volgens sommige bronnen onvoldoende in geslaagd zijn rust en orde in de KMKG te brengen.

Er is sprake van projecten die nodeloos bleven aanslepen. Zo had de stichting Inbev Baillet Latour in 2008 een mecenaat-donatie van 1,6 miljoen euro gedaan voor de heropening van een aantal zalen, maar daar kwam niets van in huis. In die mate dat de stichting van plan was die donatie terug te vragen.