Belg opgepakt bij actie tegen walvisvangst op de Faeröer

Vijf activisten van de organisatie Sea Shepherd zijn gisteren op de Faeröereilanden opgepakt omdat ze protesteerden tegen de grindadráp, de jaarlijkse traditionele griendenjacht. Een van hen is een Belg, bevestigt Buitenlandse Zaken.

Het vlees van de griend, een kleine walvissoort uit de familie der dolfijnachtigen, geldt als een delicatesse op de Faeröereilanden. Maar volgens de activisten van Sea Shepherd, een internationale organisatie die in 1977 werd opgericht door de Canadese natuurbeschermer Paul Watson, is de jaarlijkse griendenjacht niets minder dan een regelrechte slachtpartij. Omdat de dieren te veel zware metalen bevatten, zijn ze ook niet meer geschikt voor consumptie.

Sea Shepherd lanceerde vorige maand een nieuwe campagne tegen de griendenjacht op de Deense eilandengroep. Actievoerders van Sea Shepherd waren gisteren op de stranden van Tórshavn en Bøur aanwezig toen de lokale bevolking zo'n 200 grienden met bootjes naar het strand dreef en doodde. De activisten werden opgepakt toen ze de jacht probeerden te verstoren.

Volgens Sea Shepherd is het vijftal na een nacht in de cel gearresteerd. Behalve de Belg gaat het om een Zuid-Afrikaanse, een Luxemburger, een Italiaanse en een Fransman. De beelden van griendenjacht zijn te zien op de website van Sea Shepherd, maar zijn niet geschikt voor gevoelige kijkers.

Bij een eerdere protestactie maandag werden een Amerikaanse activiste en een Duitser opgepakt. Zij riskeren tot twee jaar cel indien ze schuldig worden bevonden aan inbreuken op de regels van de vangst van de migrerende grienden.

Sea Shepherd is wereldwijd actief en voert ook al jaren strijd tegen de walvisvangst in Japan.