Burundese president herkozen voor derde ambtstermijn

De Burundese president Pierre Nkurunziza heeft de presidentsverkiezingen van 21 juli gewonnen. Dat heeft de Burundese kiescommissie bekendgemaakt. Nkurunziza kan nu beginnen aan een derde ambtstermijn, wat volgens de grondwet eigenlijk niet mag.

Nkurunziza haalt 69,41 procent van de uitgebrachte stemmen. Oppositiekandidaat Agathon Rwasa strandt op 18,99 procent. 73,44 van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. De overwinning van Nkurunziza is geen verrassing, want de oppositie had opgeroepen om de stembusgang te boycotten. 

Het verkiezingsproces in Burundi is verlopen in een bijzonder gespannen sfeer. Er waren betogingen door aanhangers van de oppositie tegen de ongrondwettelijke kandidatuur van Nkurunziza, er was het gewelddadig politieoptreden tegen de betogers, er was de intimidatie door de jeugdbeweging van de partij van Nkurunziza  en er was een mislukte poging tot staatsgreep. Tientallen Burundezen zijn gedood.

Tienduizenden burgers zijn Burundi ontvlucht, uit vrees voor een nieuwe burgeroorlog in het Centraal-Afrikaanse land. De spanningen lopen deze keer niet langs een etnische scheidingslijn, zoals tijdens de vorige burgeroorlog, maar langs een partijpolitieke lijn. Nkurunziza krijgt vooral de steun van de politie, terwijl het leger verdeeld is.

Nkurunziza had in april bekendgemaakt dat hij kandidaat was voor een derde ambtstermijn. Volgens de oppositie en de meeste waarnemers is dat in strijd met de grondwet, maar Nkurunziza zegt dat zijn eerste ambtstermijn in deze niet meetelt, om dat hij toen niet door het volk was gekozen.

Onder meer ons land vindt dat de stembusgang in Burundi niet correct is verlopen, maar daar lijkt Nkurunziza zich niets van aan te trekken. Hoe dan ook dreigt de huidige gespannen toestand in Burundi te ontaarden in een nieuwe burgeroorlog.