Einstein en de Jupiler Pro League - Frank Van laeken

It giet oan. Nee, niet de Elfstedentocht, voor het speculeren daarover moeten we nog wachten op de eerste vrieskou. Maar de Zestienstedentocht bijgenaamd Jupiler Pro League gaat vanavond van start met een duel tussen promovendus STVV en bekerwinnaar Club Brugge. Wat mag u verwachten van de jaargang 2015/2016?
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
faye pynaert

Gentse feesten

De Gentse Feesten, laten we daarmee beginnen. Nee, niet die tien dagen van dolle pret in de binnenstad van de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, maar de festiviteiten die donderdag 21 mei werden ingezet toen KAA Gent voor het eerst in de 115-jarige geschiedenis landskampioen werd. Vorige week pakte Gent ook de Supercup, die veredelde oefenpot die elke zomer de kampioen tegenover de bekerwinnaar plaatst, in dit geval ook de eerste en de tweede uit de vorige competitie. De uitslag was nipt, 1-0, het verschil in klasse overtuigender: de Buffalo's lijken klaar om weer mee te dingen naar het allerhoogste in het Belgische voetbal.

Ze hebben het modernste stadion, het slimste bestuur en de beste trainer, behielden tot nog toe de sterkhouders in de kern en ontdeden zich van een aantal overbodige spelers die geen rol speelden bij het behalen van de titel: AA Gent is er klaar voor, zoveel is duidelijk. Al zullen ze er alles aan doen om de favorietenrol van zich af te schuiven.

Gezocht: doelpuntenmaker

In de titelrace is het, naast AA Gent, vooral uitkijken naar Club Brugge en Anderlecht. De runner-up, die nu al voor het elfde seizoen op rij moet proberen een vervolg te breien aan de landstitel uit 2005, versterkte zich met Hans Vanaken, de gegeerde aanvallende middenvelder van Lokeren. Verder werden nog wat spelers aangetrokken om de kern te verbreden. De beste speler van het vorige seizoen, doelman Matthew Ryan, vertrok begin deze week naar Valencia en het is nog maar de vraag of opvolger Sinan Bolat in staat zal zijn om evenveel punten te winnen als de Australiër.

De nieuwe linksachter van Anderlecht heet Ivan Obradovic, hij kwam over van KV Mechelen. Imoh Ezekiel, die vorig jaar van Standard via een ommetje naar Qatar weer bij Standard belandde voor een uitleenbeurt en die nu opnieuw verhuurd wordt, maar dan aan Anderlecht - kunt u nog volgen? -, moet voor snelheid vooraan zorgen. Een doelpuntenmaker wordt echter nog gezocht, want de Serviër Aleksandar Mitrović, vorig seizoen nog topschutter in de Belgische competitie met zeventien doelpunten, ziet voortaan de naam Newcastle United FC boven aan zijn loonbriefje verschijnen. De Noord-Engelse club betaalde naar verluidt 17,2 miljoen euro voor de spits. Trek daar de 5 miljoen af die Anderlecht twee jaar geleden voor hem betaalde plus het percentage dat zijn vorige club, Partizan Belgrado, had bedongen, en paars-wit realiseert nog altijd een flinke meerwaarde. De financieel directeur lacht, maar ze zijn wel hun beste spits kwijt.

Richting uitgang zou er trouwens nog wel meer beweging kunnen zijn de komende dagen en weken, met dank aan ambitieuze, ongeduldige spelers en opdringerige spelersmakelaars met eurotekens in de ogen. Mag ook vertrekken bij een goed bod, versta minstens 10 miljoen euro: Chancel Mbemba. En wat met Dennis Praet? De Gouden Schoen liet al eerder verstaan dat hij weg wil naar het buitenland. Een andere ex-Gouden Schoen, Matías Suárez, blijft wel, maar hoeveel is die nog waard na jaren van blessureleed?

Voorlopig dus meer vraag- dan uitroeptekens in het Constant Vanden Stockstadion. Er zit intussen wel behoorlijk wat geld in de oorlogskas, ook al komt er dit keer niets binnen uit de Champions League. Misschien kan Mbark Boussoufa daarmee verleid worden om terug te keren uit Rusland. Maar hoe goed is de vroegere prins van het Astridpark nog?

Is er een vierde hond te bespeuren in de titelstrijd? Ach, met wat goede wil kunnen we ook Standard een rol van betekenis toebedelen. En wie weet kan KRC Genk onder een strenge nieuwe trainer, Peter Maes, en mits het goed investeren van de miljoenen die het nog ontvangt voor de transfer van Christian Benteke van Aston Villa naar Liverpool een zoveelste kwakkelseizoen doen vergeten. Igor De Camargo en Yoni Buyens zijn nieuwe namen in de Cristal Arena, al kan er nog veel gebeuren want de transferperiode loopt tot maandag 31 augustus om middernacht. Meestal wordt er pas na drie of vier speeldagen gepanikeerd en snel beslist om extra spelers aan te trekken.

Couckenbak

Vorig seizoen waren Sporting Charleroi en KV Kortrijk de uitschieters in positieve zin. Bescheiden clubs die play-off 1 haalden. Charleroi versierde zelfs een ticket voor de voorronde van de Europa League, wat we toch al voorzichtig mogen omschrijven als Europees voetbal. Ook in de nieuwe jaargang verwacht ik een KV bij de verrassingen. Niet Kortrijk dit keer, maar eerder Mechelen of Oostende. Terwijl Achter De Kazerne de rustige vastheid regeert, wordt aan de kust de polonaise gedanst. Bij de inkomende transfers o.a. Gohi Bi Cyriac (Anderlecht) en Brecht Capon (Kortrijk). Met een voorzitter die naar Belgische voetbalnormen even rijk is als de Noordzee diep kan het nog wel een paar keer Couckenbak worden op de transfermarkt. Hou dus vooral Oostende in het oog als top 6-kandidaat.

Nieuwkomers zijn Oud-Heverlee Leuven en STVV, twee clubs die na respectievelijk één en drie seizoenen in de tweede klasse terugkeren op het hoogste niveau. Mogen ze traditioneel vechten tegen de degradatie of zijn ze voldoende gewapend om zich te handhaven? Andere clubs die naar slechte gewoonte moeilijke tijden tegemoet treden zijn Moeskroen-Péruwelz, Waasland-Beveren en Westerlo.

Vreemde vogels strijken neer

Nieuwe trend: voetbalclubs die in de etalage worden gezet in de hoop dat er buitenlandse investeerders toehappen. Zo kwam KV Kortrijk in mei voor de luttele som van vijf miljoen euro in handen van de Maleisische zakenman Vincent Tan en behoort Moeskroen-Péruwelz nu tot de portefeuille van de gerenommeerde makelaar Pini Zahivi, een man die zulke nauwe banden met eigenaar Roman Abramovitsj van Chelsea heeft, dat er in Moeskroen een heel jaar lang dartele jonge huurlingen met een Londens accent zullen rondlopen. De technische directeur orakelde al dat Moeskroen op play-off 1 mikt en volgend jaar zelfs op de titel. Er mag al eens gelachen worden.

Ook Westerlo zou heel graag nog een overnemer vinden. En Standard werd al overgenomen, zij het dan door een Belg én een supporter van de club, Bruno Venanzi, die een heel ander type van bestuurder lijkt dan de koele zakenman Roland Duchâtelet. Hij belooft de club weer dichter bij de supporters te brengen, wat dat verder ook moge betekenen.

Het is een kwalijke evolutie: in de grote Europese competities strijken rijke Russen en Arabieren neer die middenmoters naar hun hand zetten en de meest waanzinnige bedragen op tafel leggen om sportief succes te kopen. Denk aan Chelsea, Manchester City, PSG en AS Monaco. In België voorlopig geen Russen of Arabieren, wel andere vreemde vogels die voor een soms onduidelijke kapitaalstroom zorgen en die er alleszins niet op uit zijn om de eigenheid van een club te vrijwaren. Het zegt veel over het gebrek aan ethiek in de internationale voetbalwereld, de financiële puinhoop die heel wat clubs opstapelen omdat ze systematisch boven hun stand zijn blijven leven en het korte-termijn-denken dat in de bestuurskamers heerst.

Goed dat Anderlecht en Club Brugge het goede voorbeeld geven door elk seizoen wel een paar jeugdspelers kansen te geven in het eerste elftal en dat AA Gent er door een slim aankoopbeleid in geslaagd is om een zeer evenwichtige, competitieve kern samen te stellen, anders zou het al middelmatige buitenlanders zijn wat de klok slaat. Goed ook dat Lierse, een club die al een aantal jaren is overgeleverd aan een Egyptische geldschieter met farao-allures, een niveautje lager moet spelen: er zijn al slechte voorbeelden genoeg. Clubs die de eigen jeugd jarenlang verwaarlozen om matige buitenlanders in de plaats op te stellen verdienen niet beter dan hiervoor afgestraft te worden. Maged Samy slaagde er in minder dan acht jaar tijd in om het imago van sympathieke provincieclub de dieperik in te helpen. Eigen schuld, kamelenbult.

E=mc2

U weet inmiddels hoe het gaat: eerst dertig speeldagen die er maar half toe doen, want wie in play-off 1 geraakt moet de helft van de verzamelde punten inleveren, waarna we weer met z'n allen roepen hoe oneerlijk én spannend dit systeem wel is. Verder - maar dit bijna zo goed als geheel terzijde - is er ook nog play-off 2, acht clubs die zich gedurende zes speeldagen compleet overbodig zullen voelen. Play-off 3, met de kneusjes die moeten proberen de degradatie en het vele geldverlies af te wenden, werd afgeschaft. De zestiende speelt volgend jaar in Liga B, de vijftiende mag starten in Liga A en kan op 13 maart al met vakantie.

't Is wel voor het laatst, want volgende zomer wordt de competitie hervormd en krijgen we betaald voetbal met maximaal 24 clubs die zullen worden opgedeeld in een Liga A (16 clubs) en een Liga B (8 clubs). Zelfs de grootste bollebozen zijn er nog niet in geslaagd om de nieuwe formule bevattelijk uit te leggen en ik wil er niet eens aan beginnen wegens a) te ingewikkeld, b) te weinig doordacht (wie gaat er in hemelsnaam naar wedstrijden in Liga B kijken?) en c) misschien ook wel voorbarig omdat de hervorming juridisch en sportief onder vuur ligt.

Ach, Einstein wist het al, we moeten het allemaal relativeren. Dat mogen we ook afleiden uit zijn beroemde formule. E=mc2, oftewel 'Eerste klasse = matige competitie in het kwadraat'. Ja, dat had die Albert honderd jaar geleden al goed gezien.

(Frank Van Laeken is freelance journalist.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.