In deze landen wonen de grootste zuiplappen

Hebt u zich wel eens afgevraagd wie de grootste drinkers ter wereld zijn? Dankzij een fraaie kaart van de Britse krant The Daily Telegraph hoeven we ons dat niet meer af te vragen. Hieronder kunt u land per land bekijken hoeveel liter (pure) alcohol elke inwoner achterover hijst.

Om met de deur in huis te vallen: de Wit-Russen zijn de grootste zuiplappen op aarde. Ze drinken 17,5 liter pure alcohol per jaar (+15-jarigen). Om dat in perspectief te plaatsen: een gemiddelde fles wijn bevat 12 procent pure alcohol. De Wit-Russen kappen dus per jaar meer dan 160 flessen wijn achterover. Al zal het daar misschien eerder wodka zijn.

Wij, Belgen, komen behoorlijk bescheiden uit de strijd. We staan op plaats 29, net achter Spanje en op gelijke hoogte met de Zuid-Afrikanen. De Nederlanders laten we ver achter ons, maar de Duitsers zaufen dan weer net een beetje meer.

Als je de kaart bekijkt, lijkt het overigens of de Oost-Europeanen collectief een drankprobleem hebben. De top 10 bestaat volledig uit Oost-Europese landen. Alleen Andorra verrast, maar dat is wellicht te wijten aan dranktoeristen, op zoek naar een belastingvrije roes.

Het hoeft niet te verbazen dat inwoners van moslimlanden het minst drinken. Zo staat Pakistan helemaal onderaan de lijst. Een lijst die trouwens werd samengesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

lees ook