Killermeeuwen teisteren Engelse badplaatsen

Tot voor kort waren ze hooguit een gevaar als je met een zak laffe, Engelse patatjes langs het kiezelstrand liep. Niet meer. De afgelopen weken vielen meeuwen in diverse Engelse badplaatsen bejaarden en kleuters aan en pikten minstens een schildpad en verschillende honden dood.

Een vakantie aan de Britse zuidkust is je leven riskeren. En zeker met een doughnut of vleespastei in de hand. Zeemeeuwen zijn veranderd in "killer meeuwen" (The Times). Ze zijn "nationale vijand nummer een" (Daily Mail).

"Wij komen al jaren in Cornwall en meeuwen zijn altijd een probleem geweest", zegt de vader van de vierjarige Alex Bryce, die vorige week onvrijwillig een stukje van zijn vinger aan een meeuw afstond. "Maar het was nooit zo erg als nu. Als vijf jaar geleden een meeuw neerdook voor iets eetbaars was het bijzonder, nu gebeurt het iedere vijf minuten en het is kwaadaardiger".

"Het was een horrorfilm", zegt Emily Vincent over de meeuw die Roo doodbeet, een Yorkshire terriër. "Ik heb nooit geweten dat er zoveel bloed uit zo’n klein hondje kon komen". Meeuwen zijn "psychotische kannibalen" geworden, gelooft de Daily Telegraph sinds ze er een een spreeuw zag eten. Premier Cameron heeft opgeroepen tot een nationaal debat over hoe de killermeeuwen moeten worden aangepakken.

Sommige gemeenten ondernamen al iets. In Truro zijn lantaarnpalen met lichtgevende verf beschilderd die meeuwen weerhoudt van landen. Bedrijven hebben miljoenen uitgegeven aan netten.

Doorgaans vredelievende burgers gaan het tuig van de vogelwereld te lijf met gif en loodjesgeweren. Eieren worden vernield en jonge meeuwen ontvoerd en gedood.

Zeemeeuwen zijn het gevaarlijkst tussen mei en augustus, als ze hun jongen beschermen die nog niet kunnen vliegen. Een boze oudermeeuw is een gevleugelde bom met klauwen, een vlijmscherpe bek en een snelheid van 90kilometer per uur.

Gelukkig worden de luchtaanvallen ruim te voren aangekondigd. Eerst de waarschuwingsschreeuwen, dan een lage pass, zo’n twee meter boven het hoofd, daarna bekladding met poep en braaksel en als het doelwit dan nog niet verdwenen is, de frontale aanval. Doorgaans is dat een klap tegen het hoofd met uitgestrekte klauwen.

Als we de moeite zouden nemen om die waarschuwingssignalen te leren, kunnen we ons veel leed besparen, adviseert een woordvoerder van de vogelbeschermingsorganisaties. De Engelsen kunnen natuurlijk ook vermijden op het strand te eten. Ze kunnen afvalemmers met deksels neerzetten, draden over daken en schoorstenen spannen zodat meeuwen er niet kunnen nesten en er vooral op toezien dat toeristen de meeuwen niet voeden.

Maar wat je dan zou missen zijn krantenkoppen als: "Dolgedraaide meeuwen openen luchtaanvallen op migranten bij Het Kanaal" (Daily Star).

AP2013