Machinist treinramp Wetteren is overleden

De machinist van de trein die twee jaar geleden in Wetteren ontspoorde, is overleden. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De man kan nu strafrechtelijk niet meer vervolgd worden.

De Nederlandse man bestuurde twee jaar geleden de trein. Bij het ontsporen kwamen chemische producten vrij. Een buurtbewoner kwam daarbij om het leven, honderden mensen werden geëvacueerd.

De dood van de treinbestuurder heeft niets te maken met het ongeluk van toen, maar heeft wel gevolgen voor het gerechtelijk onderzoek dat nog steeds loopt. "Een eventuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de man in kwestie komt nu te vervallen door zijn overlijden. Alle burgerrechtelijke vorderingen blijven wel verder lopen", zegt Annemie Serlippens van het parket.

Dat komt erop neer dat de man - mocht zijn schuld blijken uit het nog lopende onderzoek - daarvoor strafrechtelijk niet meer kan veroordeeld worden. Een eventuele schadevergoeding is wel nog mogelijk. Bovendien kunnen nog andere mensen of maatschappijen veroordeeld worden, zoals de werkgever van de man.

Uit het onderzoeksrapport van het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor bleek alvast onder meer dat de machinist een sein had genegeerd en ook veel te snel reed.

Meest gelezen