Putte krijgt maandag eindelijk nieuwe burgemeester

In de Antwerpse gemeente Putte komt er maandag definitief een einde aan de politieke impasse van het voorbije jaar. Peter Gysbrechts (Open VLD) legt dan immers bij gouverneur Cathy Berx officieel de eed af als nieuwe burgemeester. In juni was ook de rest van het nieuwe schepencollege van de coalitie Open VLD/N-VA al aangetreden.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 was in Putte een coalitie van CD&V en N-VA aan de macht gekomen. Interne problemen bij CD&V brachten N-VA er echter toe zich in mei vorig jaar naar Open VLD te richten voor een machtswissel. Om dat mogelijk te maken, moest eerst de onbestuurbaarheid vastgesteld worden.

CD&V-burgemeester Chris De Veuster wilde echter niet van wijken weten en trok tot driemaal toe naar de Raad van State om de onbestuurbaarheid ongedaan te maken. Ze kreeg daar ook keer op keer gelijk omdat de structurele onbestuurbaarheid op langere termijn niet aangetoond zou zijn, maar vorige maand volgde het administratief rechtscollege uiteindelijk toch een andere redenering. De "feitelijke toedracht" in Putte was volgens de Raad van State intussen zodanig dat de gemeenteraad "zonder de grenzen van de redelijkheid te buiten te gaan" de onbestuurbaarheid kon vaststellen.

Dat oordeel zette definitief het licht op groen voor een coalitiewissel. De nieuwe schepenen werden al enkele dagen later aangesteld, maar de procedure voor een nieuwe burgemeester nam meer tijd in beslag. "Nu is het dan eindelijk zover", zegt Gysbrechts. "Zowel voor het schepencollege als de gemeentelijke diensten eindigt maandag een moeilijke en verwarrende situatie. Onze inwoners hebben in de praktijk weinig problemen ondervonden van de impasse, maar het mocht natuurlijk niet blijven duren."

Meest gelezen