Recordaantal overtredingen bij verkoop tweedehandswagens

Bij een controle op de verkoop van tweedehandsauto's in het grijze circuit heeft de economische inspectie bijna de helft van de verkopers betrapt op inbreuken. In totaal werden 703 processen-verbaal opgesteld. Er wordt vooral te veel cash betaald.

Het onderzoek was specifiek gericht op de verkoop van tweedehandsauto's buiten de traditionele verkoopcircuits om. De Economische Inspectie ging langs bij 781 verkopers, gaande van verkopers langs steenwegen over handelaars op internet tot mensen die "visitekaartjes" achterlaten tussen de ruitenwissers van auto's.

Bij 403 van de 781 gecontroleerde tweedehandsautoverkopers werden geen inbreuken vastgesteld. Bij 378 verkopers, of 48 procent, werd minstens één inbreuk vastgesteld. In totaal werden 703 pv's opgesteld. "Een record", zegt de overheidsdienst Economie.

Te veel cash

Bijna de helft van de inbreuken sloeg op illegale cashbetalingen (boven de limiet van 3.000 euro uit de antiwitwaswetgeving). In totaal werd de antiwitwaswetgeving overtreden bij de verkoop van 2.348 wagens.

"De totale waarde van de vastgestelde illegale betalingen bedroeg 13,7 miljoen euro", aldus de FOD Economie. Ook bedrog met de kilometerstand en niet-naleving van de wettelijke garantie (telkens 18 procent) werd regelmatig vastgesteld.

Het was de eerste keer dat de economische inspectie een gerichte controle uitvoerde in het niet-traditionele verkoopscircuit van tweedehandswagens. In de sector van de traditionele autoverkopers worden steeds minder inbreuken vastgesteld.