Russische filmstudio Mosfilm krijgt investering van 450 miljoen euro

Mosfilm, de grootste filmstudio van Rusland, heeft een investering binnengehaald van zo'n 450 miljoen euro om zijn succesvolle gloriejaren opnieuw op te lappen. Dat schrijft de Moscow Times. De belegger Altera Park zal de Russische filmindustrie nieuw leven inblazen.
©Rue des Archives/PVDE

Mosfilm vormt de thuisbasis van vele grote Russische films uit de geschiedenis. In zijn beginjaren was de Russische filmstudio enorm succesvol, maar net zoals de Sovjet-Unie stortte ook het succes van Mosfilm na de jaren 90 in elkaar en produceerde de filmstudio zelfs geen enkele film meer.

Maar eerder deze week kwam de Russische regering met een oplossing: een investeerder uit de private sector die veel geld wil beleggen in de heropbouw van de Russische culturele productie. Altera Park zal tegen 2018 naast twee studio's ook een bioscoop, een concertzaal en een opslagplaats voor kostuums bouwen. Mosfilm moet zo opnieuw een alternatief bieden voor de dominante films uit Hollywood.

Mysterieuze investering

De bankier Altera Park is een dochterbedrijf van Altera Capital, een bedrijf uit de sector van financiën onder leiding van Kirill Androsov, voormalig plaatsvervangend chef van Vladimir Poetin. En dat laatste detail maakt de investering volgens Amerikaanse media eerder mysterieus.

De interesse van de Russische staat in de filmindustrie is de laatste jaren sterk toegenomen. In 2014 stemde de Russische minister van cultuur een quotum op buitenlandse films. In maart gaf het ministerie een lijst vrij van filmthema's die de regering zou steunen. Die thema's omvatten onder andere: familiewaarden, militaire glorie en de geschiedenis van de Krim.

Modernisering

Mosfilm produceert tegenwoordig geen films meer, maar treedt op als facilitair bedrijf. Toen de Russische filmmaker Karen Sjachnazarov in 1998 aan het hoofd van het bedrijf kwam, maakte hij van modernisering zijn prioriteit. Met behulp van inkomsten uit filmproductiediensten begon hij Mosfilm opnieuw op te bouwen.

Het was ook Sjachnazarov die twee jaar geleden aan Vladimir Poetin, voorzitter van de studio, vroeg om een nieuwe investeerder te zoeken. Zo krijgt Mosfilm een tweede leven dankzij een bevriende afgevaardigde van de president.

Novosti

Mosfilm ontstond in 1920 uit een fusie van twee filmstudio's. Het is bekend voor de productie van enkele Oscarwinnende Sovjet-klassiekers zoals "Moscow doesn’t believe in tears" en "War and peace". Beroemde Russische regisseurs als Andrej Tarkovski en Sergej Eisenstein waren actief bij Mosfilm.

Mosfilm werd zoals alle Sovjet-studio's gefinancierd door de staat. Met de ineenstorting van het communisme in 1991 kwam er abrupt een einde aan het succes van de filmstudio.