Turkije voert grote acties tegen Koerdische militanten en IS-rebellen

In de Turkse stad Istanbul is een grote antiterreuroperatie bezig op een honderdtal adressen van zowel IS-jihadi's als rebellen van de Koerdische PKK. Ook in andere delen van het land worden acties gehouden. De Turkse regering heeft intussen de Amerikanen de toelating gegeven om Turkse luchtmachtbasissen te gebruiken voor de strijd tegen IS.
Turkse tanks nemen positie in aan de grens met Syrië

Aan de actie in Istanbul - de grootste stad van Turkije - nemen zo'n 5.000 agenten deel, in de lucht gesteund door onder meer helikopters. De acties zijn gericht tegen zowel Koerdische rebellen als mogelijke terroristen van terreurgroep IS. "Turkije neemt alle noodzakelijke maatregelen om zichzelf te beschermen tegen aanvallen van jihadisten en Koerdische militanten", laat de Turkse regering weten. In het hele land zijn tot nu 251 verdachten opgepakt.

Afgelopen nacht en vanmorgen hebben gevechtsvliegtuigen van het Turks leger ook opnieuw doelwitten van terreurbeweging IS gebombardeerd in Syrië, net over de grens met Turkije. De F-16's hebben daarbij evenwel niet de grens overgestoken. Doelwit waren twee commandoposten en een verzamelpunt van IS.

Spanningen aan de grens

De Turkse acties komen er nadat gisteren een Turkse soldaat om het leven is gekomen toen zijn post aan de Turks-Syrische grens werd bestookt door terreurgroep IS. Begin deze week kwamen bij een een zelfmoordaanslag door IS in de Zuid-Turkse stad Suruc ook al 32 mensen om, het merendeel Koerden.

De terreur van IS doet de spanningen tussen de Koerden en Ankara opnieuw oplopen. De Koerden zijn namelijk een doelwit van de IS-jihadisten en volgens veel Koerden doet Turkije te weinig in de strijd tegen IS. De Koerdische arbeiderspartij PKK heeft de executie opgeëist van twee politieagenten die zouden samengewerkt hebben met IS. De Turkse regering ziet zich dus momenteel geconfronteerd met zowel de dreiging van IS als een heropflakkering van het interne geweld met de Koerden.

Turkse luchtmachtbasissen voor de Amerikanen

Niet alleen de Koerden plaatsen ernstige vraagtekens bij de - volgens hen- te zachte aanpak van de IS-terreur door de Turkse regering. Ook de Amerikanen hebben al kritiek in die zin geuit.

Toch lijkt de Turkse regering zich nu wat inschikkelijker op te stellen ten opzichte van Washington. Het Amerikaanse leger mag nu voor het eerst Turkse luchtmachtbasissen gebruiken in de strijd tegen IS. Woensdag hebben de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan dat telefonisch besproken.

Al maanden voeren de Amerikanen delicate onderhandelingen daarover met Turkije. De toelating is heel belangrijk voor de strijd van de internationale coalitie tegen IS. "Het is heel belangrijk omdat de Amerikanen veel sneller op inlichtingen over IS kunnen reageren en om bombardementen uit te voeren", zegt Frederike Geerdink vanuit Turkije