Twee ex-Guantanamo­gevangenen aangehouden in Hoboken

De Brusselse onderzoeksrechter heeft twee mannen aangehouden die jarenlang als terreurverdachte in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo op Cuba hebben gezeten. De twee werden opgepakt gisterenochtend opgepakt toen ze op het punt stonden een inbraak te plegen in Hoboken, in de provincie Antwerpen. Ze zijn aangehouden voor terrorisme.

Een van de twee is een 37-jarige Antwerpenaar die van 2001 tot 2005 in Guantanamo zat op verdenking van lidmaatschap van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), verantwoordelijk voor de aanslagen in Madrid en Casablanca. Hij werd sinds zijn terugkeer naar ons land in de gaten gehouden door de terrorisme-speurders van de federale politie.

Ook de andere verdachte werd door de politiediensten gevolgd. Het gaat om een Algerijn die na de aanslagen van 11 september 2001 in Guantanamo zat en die onlangs uit Syrië terugkeerde. Hij zou plannen gesmeed hebben om samen met drie andere mannen een gewapende inbraak te plegen in een woning in Hoboken. Het viertal werd echter ingerekend, net voor ze tot de actie overgingen. De eerste verdachte werd iets later opgepakt.

Alle vijf werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor poging diefstal in groep, bij nacht, met gebruik van wapens en een voertuig. De twee ex-Guantanamogevangenen zijn bovendien ook in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, omdat de feiten verband zouden houden met de hulp aan mensen die willen deelnemen aan de gewapende strijd in Syrië en het Midden-Oosten.