Vlaams tekort voor 2014 valt groter uit dan gedacht

De Vlaamse overheid heeft het jaar 2014 voorlopig afgesloten met een tekort van 664,9 miljoen euro. Dat blijkt uit een verslag van het Rekenhof. Tot nu toe was uitgegaan van een tekort van 563,4 miljoen euro. Uiteindelijk kan het tekort ook nog wat groter uitvallen.
Begrotingsminister Turtelboom schat het tekort nu op bijna 665 miljoen.

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) maakte het cijfer van 563,4 miljoen euro bekend in januari, maar zei toen al meteen dat het nog niet om een definitief cijfer ging. Aan het Rekenhof heeft Turtelboom nu laten weten dat het tekort voorlopig, "op basis van de momenteel beschikbare gegevens", op 664,9 miljoen euro wordt vastgelegd.

Het tekort kan nog wat groter uitvallen. In de door het Instituut voor Nationale Rekeningen (INR) gecorrigeerde cijfers die ons land midden april aan Europa meegedeeld heeft, wordt een tekort van 682 miljoen euro opgegeven.

De Vlaamse regering was nochtans uitgegaan van een licht overschot, maar tegenvallende economische groeicijfers en vooral strengere Europese begrotingsregels gooiden roet in het eten. Europa eiste immers dat een aantal zaken die buiten de begroting gehouden werden daar nu toch in worden opgenomen.