Borsus: "Meer Belgische landbouwproducten kopen"

Federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR) wil dat de Belgen meer Belgische groenten, fruit en vlees kopen. Dat heeft hij gezegd op de landbouwbeurs van Libramont. En hij verhoogt ook het budget om nieuwe buitenlandse afzetmarkten te vinden. Partijgenoot en premier Charles Michel van zijn kant wil de grieven van de boeren op Europees niveau aankaarten.
Premier Michel (rechts) en minister Borsus op de beurs.

Het gaat namelijk niet goed met de Belgische landbouw. In 2000 waren er nog 65 000 landbouwbedrijven, nu nog maar 37 000. Voor de boeren zijn het grootste probleem de te lage prijzen voor de producten.

Het invoerverbod van Rusland, dat ongeveer een jaar geleden ingesteld werd, heeft ons land gedwongen om uit te kijken naar andere afzetmarkten, vooral in Zuidoost-Azië, met China op kop, en het Midden-Oosten. De bevolkingsgroei in vele delen van de wereld en de stijging van het welvaartspeil biedt kansen aan de Belgische uitvoer, vooral omdat onze landbouw- en voedingsproducten een hoge kwaliteit hebben, zo werd er gezegd op de beurs.

Minister Borsus wees er op dat er 1,47 miljoen euro extra wordt uitgetrokken in 2016 om de dienst "internationale relaties" van het Voedselagentschap (FAVV) te versterken in zijn beleid om uitvoer naar derde landen te bevorderen. De uitvoer van voedingsproducten is goed voor 39,4 miljard euro. Zo'n 16 procent daarvan slaat op uitvoer naar landen buiten de Europese Unie.

Europees niveau

Premier Charles Michel heeft bij zijn bezoek aan de landbouwbeurs gezegd dat hij het dossier van de landbouw hoog op de Europese agenda wil zetten.

Na het protest van Franse landbouwers hebben ook de Waalse boeren gisteren en vandaag hun ongerustheid duidelijk gemaakt (kleine foto). Door het protest in Frankrijk komt er alleszins op 7 september een Europese Raad van de ministers van Landbouw.

Michel stak de Waalse boeren een riem onder het hart. "De landbouw is een zeer belangrijke sector. Het is een economische sector die we moeten ondersteunen, met name met middelen van het federale niveau. Maar ik wil ook strijd leveren op Europees niveau", aldus de premier.

Volgens Michel is het essentieel dat de boeren correct betaald worden. "We moeten respect hebben voor hun werk en die erkenning wordt uitgedrukt in een correcte prijs", aldus de eerste minister. Hij benadrukte nog dat een stabiele prijs ook belangrijk is.